Vannak alapvető szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania, amikor autóba ül. Legyen szó sofőrről vagy utasról, a biztonsági övet mindenkinek muszáj bekötnie, különben pénzbüntetés jár. A szigorú bírság elkerülése mellett saját jól felfogott érdekünk is használni az övet, hiszen baleseteknél az életünk múlhat azon, hogy be vagyunk-e kötve. Néhány kivételes esetben mégis megengedett nem bekötni az övet, a Mentő Manó most sorra veszi ezeket.

 

Ha éppen tolatunk

Ha hátramenetben közlekedik egy autó, sofőrjének nem kötelező bekötnie magát a tolatás ideje alatt. Ennek oka igen egyszerű, hiszen ha be vagyunk kötve, nem tudunk rendesen hátrafordulni, ami bizony veszélyes. Arra a néhány másodpercre, amíg ebben a kitekert testtartásban vezetünk, megengedett kikapcsolni az övet. A többi utasra ez nem vonatkozik, mindenki másnak becsatolt övvel kell utaznia végig.

Ha van orvosi felmentésünk

Természetesen ilyet csak nagyon indokolt esetben kaphatunk, főként komoly műtétek után, melyek a felsőtestet érintik. Arra az időszakra járhat orvosi igazolás, amikor már felépültünk annyira, hogy az utóvezetés ne okozzon gondot, de a biztonsági öv veszélyes lenne a hegesedés miatt. Amint a lábadozásnak vége, azonnal újra be kell kötnünk magunkat.

Ha gyárilag nincs öv az autóban

Ha az ülésekhez nem tartozik gyárilag biztonsági öv, és utólag sem lehet bele szereltetni. Ez csak régi autóknál fordulhat elő, és jellemzően ott is csak a hátsó üléseknél hiányzik az öv, de mivel elég sok Lada fut még az utakon, bizony akadnak olyan gépjárművek, amelyekben hátul még szabadon „virgonckodhat” az ember.

A taxisofőröknek

Ha a gépkocsi vezetője taxi üzemmódban van, és utasokat szállít, mentesülhet a bekötési kötelezettség alól. Ezt a kivételt a taxisofőrök védelme indokolja, mert ha esetleg veszélyes utassal akad dolga, biztonsági öv nélkül könnyebben meg tudja magát védeni. Természetesen az utasoknak ugyanúgy kötelező bekötniük magukat.

A mentőben

A mentőautót vezető személynek és a mellette ülő utasnak kötelező bekötnie magát, de a hátsó, betegellátó térben tartózkodó személyzetnek nem feltétlenül. Ha a mentőorvost akadályozza a biztonsági öv a betegellátásban, akkor kicsatolhatja magát, mert a beteg állapotának romlását minden esetben meg kell előzni.

Ha autóba ülünk, abban mindig van kockázat, ezért érdemes minden szabályt szigorún betartani, hiszen még így sem biztos, hogy teljesen balesetmentes lesz az utunk. Ha minden elővigyázatossága ellenére bajba került, az Autómentő Manóra mindig számíthat. Darus mentés, autószállítás, bikázás a nap bármely szakában, hívjon bennünket bizalommal!