Rengeteget hallani arról, mennyire veszélyes a mobilozás vezetés közben, és hogy évről évre nő a telefonhasználathoz köthető balesetek száma, sokakban azonban még mindig mintha valamilyen téves kép élne ezzel kapcsolatban.

A közelmúltban történt ceglédberceli tragédia egyetlen pozitívuma lehet, hogy talán azoknak is felnyitja a szemét, akik eddig nem vették komolyan az ezzel kapcsolatos felhívásokat. Mint ismert, egy román férfi mezőgazdasági munkásokat szállított haza Szlovéniából Magyarországon keresztül, és vezetés közben élőben közvetítette útjukat a Facebookon. Ezt előzéskor sem hagyta abba, sőt, a közvetítésre érkező kommenteket olvasgatta, ezért nem vette észre a szembejövő, szabályosan közlekedő homokszállító kamiont, és fékezés nélkül belerohant. Kilenc ember halt meg.
Magyarországon jelenleg 10-20 ezer forintos bírságot és három büntetőpontot kap az, akit a rendőrök mobilozáson kapnak, a jogszabályok szerint ugyanis vezetés közben nem szabad kézbe venni a készüléket. Hazánkban nagy hagyományai vannak a panaszkodásnak, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindennel kapcsolatban nálunk vannak a legigazságtalanabb és legszigorúbb törvények, ám ha kicsit körülnézünk Európában, kénytelenek vagyunk belátni, hogy a vezetés közbeni telefonálást szinte minden országban keményebb büntetésekkel sújtják, mint nálunk.
Franciaországban voltak a legszigorúbbak a jogalkotók, ott ugyanis már az is büntetésre számíthat, aki az útról lehúzódva, álló kocsiban telefonál. A legnagyobb összegű büntetésre az Egyesült Királyságban kell felkészülni, ott akár 1000 fontot (kb. 360 ezer forint) is legombolhatnak a vezetés közben Facebookozókról, a legolcsóbban pedig Litvániában lehet megúszni a kocsiban mobilozást, mert ott mindössze 12 euró (3800 forint) a pénzbírság.

Az Autómentő Manó mindenkinek azt javasolja, hogy ne kísértse a sorsot, a vezetés önmagában is veszélyes üzem, felesleges tovább növelni a balesetek valószínűségét azzal, hogy elvonjuk a saját figyelmünket. Cégünk autószállítói a nap 24 órájában állnak a balesetet szenvedett járművek rendelkezésére, de vannak helyzetek, amikor már mi sem tudunk segíteni…