Aki ütött már el őzet, az tudja, hogy minden elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet a baj, az állatok ugyanis rendszerint körülnézés nélkül rontanak ki az út menti bozótosból, és ha „jól” időzítenek, akkor a legóvatosabb sofőrnek sincs esélye megállni. De vajon miért nem vigyáznak jobban azok a fránya őzek? Elvégre egy zsákmányállatról van szó, amelynek a túlélése az evolúció során nem kis mértékben azon alapult, hogy minden idegszálával a nagyobb ragadozókat figyeli, és az első gyanús zajra futásnak ered. Miképp fordulhat elő akkor, hogy egy hangosan berregő, nagytestű „állat” közeledése ellenére kimerészkedik az úttestre?

A válasz egyszerű: mert elvakítja a szerelem. Ahogy Rómeót se érdekelte a Capulet-család férfitagjainak fenyegetőzése, miután megpillantotta Júliát, az őzbakot is hidegen hagyja minden más, amint megérzi az őzsutákból áradó különleges illatot a párzási időszakban. Árkon-bokron, kerítésen-szalagkorláton keresztül űzi jövendő párját, fittyet hányva kamionra, autósra, motorosra. A fajfenntartás ösztöne ezt a viselkedést kódolta a génjeibe az évezredek során, ezzel szemben gépjárművek alig száz éve léteznek, ami evolúciós léptékkel szinte semmi, így a természetnek még nem volt ideje tudatosítani az őzbakokban, hogy ez a fékevesztett udvarlás bizonyos helyeken – főként hosszú, egyenes aszfaltcsíkok közelében – akár végzetes is lehet. De ugyan melyikünk nem csinált még ostobaságot, amikor szerelmes volt?

Ugyanakkor bármennyire megértőek is vagyunk a szerelemtől sújtott őzbakokkal, vaddal ütközni nem tréfadolog. Nem ritkák a súlyos személyi sérüléssel járó balesetek, de még ha a kocsi utasai meg is ússzák, a járműben szinte mindig számottevő kár keletkezik. Egy-egy ilyen találkozáskor gyakran kerül elő az autómentők telefonszáma. De nem csak őket kell hívni, hanem a rendőröket is, akik értesítik a helyi vadgazdálkodó szervet. Az pedig még véletlenül se jusson eszünkbe, hogy vigaszdíjul bedobjuk a szerencsétlenül járt őzet a csomagtartóba, mert finom őzpörkölt helyett ezzel csak egy kiadós bírságra tehetünk szert.