Ideje gumit cserélni!

 

A hideg, csapadékos idő könyörtelenül beköszöntött, bizony hamarosan számíthatunk komolyabb fagyokra is, amikor kiemelt szerephez jut az utak csúszóssága, és egyik napról a másikra veszélyesebbé válik közlekedés. Feltehetően mindenki járt már úgy sofőrként, hogy előző nap még eszébe sem jutott a nyári gumit télire cserélni, másnap reggel indulás előtt pedig bosszankodnia kellett a saját hanyagságán, mert az időjárás kellemetlen meglepetéssel szolgált, és nem tudott nyugodt szívvel útnak indulni. Hogy ne járjon így, gondoljon időben a gumik cseréjére!

 

Egyszerű a szabály

Hogy mikor kell lecserélni a nyári gumit télire? Nem kell csupán a megérzéseinkre hagyatkoznunk ebben a kérdésben, van egy általánosan elfogadott és nagyon egyszerű szabály, amihez ilyen dilemma esetén nyúlhatunk. Ha a napi átlaghőmérséklet (ezt úgy számoljuk ki, hogy az adott napon hat óra különbséggel mért négy hőmérsékleti értéket összeadjuk, majd elosztjuk néggyel) 7-8 °C alá csökken, akkor irány a szerelőműhely, hiszen ideje a cserének.

 

Egyáltalán miért kell cserélni?

A hideg idő beköszöntével a nyári gumik tapadása elkezd csökkenni, ennek köszönhetően megnő a féktáv. Ebből pedig az következik, hogy nagyobb lesz az esélye a baleseteknek. Ha nem tudjuk az alattunk mozgó nagy tömegű járművet időben megállítani, könnyen nekikoccanhatunk az előttünk állónak, vagy más, súlyosabb baleset is érhet bennünket.

 

Mit tud a téli gumi?

A téli gumik úgy vannak kialakítva, hogy a kihűlt, esetleg lefagyott, havas vagy sáros aszfalton nagyobb tapadást tudnak biztosítani. Mélyebb profillal vannak ellátva, ezért sokkal hatékonyabban tudják az út és a gumi közötti latyakot, sarat, havat kiszorítani. Kialakításukra jellemzőek a mélyebb barázdák és a sűrű futómintázat.

 

Szabályozás

Számos országban szigorú szabályokhoz van kötve, hogy a kocsi súlyától függően mikor kell az autókon kötelezően gumit cserélni és feltetetni a téli abroncsokat. Nálunk erre nincs törvényi szabályozás, nincsenek az autósok téli abroncs használatára kötelezve. Kivétel ez alól néhány út, de ott fel van tüntetve táblákkal a kötelező téli gumi használat.

 

Nem vicc, az élet a tét!

A törvényi szabályozás hiánya azonban nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni a gumicserét. A tél közeledtével a saját életét és másokét is kockáztatja az, aki nem elég körültekintő, és nem gondoskodik időben a gumicseréről.

 

Ha mégis baleset éri az ország bármely pontján, és autómentésre, darus mentésre vagy autószállításra van szüksége, hívja bizalommal a Mentő Manót, garantáljuk, hogy Budapest területén 30-45 percen belül a segítségére sietünk. Ha pedig a fővároson kívül éri a baj, az ország teljes területén 45-60 percen belül kiszállunk és segítünk.