Létezik jó stressz és rossz stressz. Bár az előbbi létezése kevésbé ismert, számtalan olyan helyzet van az életben, amikor jó stresszt élünk át. Ilyen, amikor csenget a futár a várva-várt csomagunkkal, amikor lázasan készülődünk az első randinkra, amikor kiderül, hogy sikerült jegyet szereznünk a régen áhított koncertre vagy focimeccsre. Aztán ott van a rossz stressz is, amiről sokkal több szó esik manapság.  Ha negatív stressz éri az embert, főleg ha esetleg állandósul is a feszült helyzet, az már károsítja a szervezetet, és kihat az egész életünkre. Nem kivétel ez alól az autóvezetés sem. A Mentő Manó most bemutatja, milyen hatással van a vezetésünkre, ha hirtelen vagy éppen hosszú ideje fennálló stressz ér minket.

 

Mi az a stressz?

Orvosi értelemben véve a stressz a szervezet válasza az őt ért ingerekre, melyek lehetnek pozitívak és negatívak egyaránt. Mára azonban a köznyelv a tartósan fennálló ideges állapot szinonimájaként használja a kifejezést. A stressz sajnos a mindennapi élet része, sokan már észre sem veszik, hogy mekkora feszültségben élik mindennapjaikat. Az elmúlt évszázadban népbetegséggé vált, alattomosan gyengíti az immunrendszert és teszi tönkre a szervezet lelki és fizikai egyensúlyát.

 

Vezetni jó, de sokszor nehéz élvezni

Már gyerekként arról álmodott, hogy egyszer majd egy szuper autóban ül, és kényelmesen ülve élvezheti az autó erejét, sebességet és a szabadság érzését, hogy bárhová eljuthat? Sokan vannak ezzel így, aztán mire eljutnak az életükben a volánig, már annyi minden nyomja a vállukat, hogy képtelenek átadni magukat az autóvezetés okozta élvezetnek.

 

Idegesítő faktorok

Természetesen vannak olyan jellemzően volán mögötti helyzetek, amiket ember legyen a talpán, aki kibír idegesség nélkül. Ilyen a baleset okozta útzár, a dugóban araszolás, a váratlan helyzetek, melyekben azonnal kell cselekedni, a telefonon kapott rossz hír, a kiömlött forró kávé a kocsiban, stb. Számtalan kellemetlenség érheti a sofőrt vezetés közben, ami csökkenti a koncentrációs képességét.

 

Ez bizony veszélyes!

Ha a stressz eltereli a figyelmünket, a vezetés azonnal veszélyessé válik. Ilyen esetben gyakoribbak a rossz döntések, az ijedtség, a rémület és a kapkodás. A dekoncentráltság pedig olyan cselekedetekhez vezethet, amik kifejezetten veszélyesek: a pedálok összekeverése, hirtelen fékezés vagy éppen nem időben fékezés, a kormány félrerántása.

 

Ha jót akar önmagának és családjának, mindig törekedjen nyugodt lelkiállapotra, amikor a volán mögé ül. Ha viszont mégis bekövetkezett a baj, a Mentő Manó segít! Hívjon minket bizalommal, ha autómentésre, darus mentésre vagy autószállításra van szüksége.