Szinte minden évben hallani olyan esetről, amikor valakiről kiderül, hogy évtizedek óta vezet jogosítvány nélkül, és sokszor nem is egy baleset, hanem egy rutinellenőrzés során derül ki a turpisság. Mai szemmel persze elképesztő felelőtlenségnek tűnik, hogy valaki megfelelő felkészítés és vizsga nélkül üljön volán mögé, de nem mindig volt ez így, az autóvezetés hajnalán ugyanis fel sem merült, hogy az autótulajdonosokat levizsgáztassák, mielőtt kiengedik őket a forgalomba.

A világon az első jogosítványt Carl Benz, a benzinmotorral hajtott automobil feltalálója kapta 1888-ban, ám ez még csak jelképes gesztus volt, nem írta elő jogszabály. Magyarországon csak 10 évvel később jelentek meg az első automobilok, és azok vezetéséhez még nem kellett jogosítvány. Az autó egyébként is drága mulatságnak számított akkoriban, kizárólag a felső tízezer tagjai engedhették meg maguknak. De ahogy a motorhajtású négykerekűek egyre jobban elterjedtek, úgy nőtt a feszültség a régi és az új világ képviselői között.
A legfőbb konfliktust az jelentette a lovas kocsit hajtók és az autóvezetők között, hogy a zajt keltő járművektől a lovak megijedtek, megbokrosodtak, ezért a fogathajtók levélben fordultak a budapesti rendőrfőkapitányhoz. Szigorú szabályozást akartak kiharcolni arra hivatkozva, hogy az autósok veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. Ennek hatására már 1901-ben megjelentek az első jogszabályok, amelyek értelmében csak sikeres vizsga letétele után lehetett autót vezetni. Az anekdota szerint az első vizsgát remek hangulatban, néhány pohár bor elfogyasztása után tartották meg. Az ittas vezetést csak 1905-ben tiltották meg, a kötelező gépjárművezető-képzés pedig 1912-ben indult be országosan – eleinte kizárólag férfiaknak.

A jogosítvány és a józanság persze önmagában nem óv meg a balesetektől, de kétségkívül elősegíti a biztonságos vezetést, ezért az Autómentő Manó mindenkinek azt javasolja, hogy ne vezessen érvényes vezetői engedély nélkül, hátha akkor autómentésre is ritkábban lesz szüksége.