Időről időre felröppen a hír, hogy betiltják a vezetés közbeni evést és ivást, amiben a dühös sofőrök általában csak egy újabb bújtatott adónemet látnak, és többnyire gyalázkodó kommentekkel reagálnak rá. Legutóbb a 2018-as év elején söpört végig a neten egy „magát megnevezni nem kívánó” politikus szivárogtatása, miszerint hamarosan borsos büntetési tételekre számíthat az, aki vezetés közben fogyasztja el a hamburgerét vagy az üdítőjét. Törvény egyelőre nem született ezzel kapcsolatban, ám a felháborodást félretéve érdemes objektíven megvizsgálni a kérdést, amihez az Autómentő Manó összegyűjtött néhány szempontot.

Egy 2012-es tanulmány szerint a vezetés közben étkezők reakcióideje 44%-kal romlik, vagyis ha pusztán a számokat nézzük, a volán mögött evés még a telefonálásnál is veszélyesebb. Ivás közben szintén lassabban reagálunk, ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy mit iszunk. Az Amerikai Nemzeti Autópálya Felügyelet élelmiszereket rangsoroló veszélyességi listájának élén a kávé áll – nem nehéz belátni, hogy miért. Ha az ember vezetés közben magára löttyinti a tűzforró italt, akkor az hirtelen kormánymozdulatokhoz vezethet, annak pedig sokszor baleset a vége.
Felmerülhet a kérdés, hogy az evés és az ivás valóban ennyire veszélyes, akkor miért nem tiltották már be régen, akárcsak a telefonálást és az sms-írást? Leginkább azért, mert nehezebb bizonyítani. A telefonok memóriája mindent megőriz, azok alapján könnyű rekonstruálni a történteket – nem is beszélve a saját balesetüket élőben közvetítő szerencsétlenekről –, olyan azonban ritkán fordul elő, hogy valaki egy fél banánnal a szája sarkában kászálódik ki az összetört autóból.

A jelenlegi jogszabályok alapján persze már most is büntethető az, aki vezetés közben eszik, hiszen a törvény szerint a sofőr „köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse”, márpedig ha a rendőr úgy ítéli meg, hogy a pörkölt kanalazása a kormány mögött elvonja a figyelmét a vezetésről, akkor már röppenhet is a bírság.
Az Autómentő Manó azt tanácsolja olvasóinak, hogy volán mögé ülve koncentráljanak elsősorban a vezetésre, mert így csökkenthető a leginkább az autómentést igénylő balesetek száma.