Noha a statisztikák szerint a közúti baleseteknek mindössze kb. 10%-ért felelősek a kamionok, a súlyból és a méretből adódóan ezek az incidensek általában jelentős anyagi kárral és nem ritkán súlyos személyi sérülésekkel járnak. Amikor az Autómentő Manó munkatársait kamionbalesethez hívják, szinte mindig előkerül a darus mentő, ezeket a járműveket ugyanis hagyományos módszerekkel gyakorlatilag lehetetlen megmozdítani. Az alábbiakban összeszedtük a kamionbalesetek öt leggyakoribb okát.
1. Fáradtság – A folyamatos ellenőrzések és a kilátásba helyezett súlyos bírságok miatt manapság már ritka az, amikor egy kamionsofőr 10-12 órákat próbál meg egyvégtében levezetni, azonban így is előfordulhat, hogy a vezető elalszik. Nem gyakoriak az ilyen esetek, ám szinte mindig halálosak.
2. Rossz műszaki állapot – A magyarországi fuvarozók sokszor spórolnak a téli gumin, az ugyanis hazánkban nem kötelező, de a gumiabroncsok kopása illetve a nem megfelelő keréknyomás is gyakori oka a kamionos baleseteknek.
3. Gyorshajtás – Ki ne találkozott volna már autópályán egymás mellett araszoló kamionokkal, amikor az egyik 90-nel halad a külső sávban, a másik pedig 95-tel „száguldva” igyekszik leelőzni? Túl azon, hogy a KRESZ tiltja az efféle manővereket, súlyos balesetek előidézői is lehetnek, hiszen az akár 1-2 percig is eltartó előzés miatt a kamion mögött feltorlódnak a 130-ról (vagy még nagyobb sebességről) lelassító személyautók, és könnyen utolérik egymást.
4. Nem megfelelő rakományrögzítés – A rakomány helytelen pakolása vagy rossz rögzítése komoly veszélyforrás. Nem kell magyarázni, milyen kockázatokat rejt magában, ha pl. egy betonelemekből álló rakomány megbillen egy kelleténél élesebben bevett kanyarban.
5. Felnyitott billenccsel közlekedés – Józan paraszti ésszel azt gondolná az ember, hogy ilyen nem eshet meg, hiszen személygépkocsival sem szoktunk felnyitott csomagtartóval elindulni, ehhez képest meglepően gyakran fordul elő, hogy a sofőr elfelejti visszacsukni a billencset, és például lerombol vele egy felüljárót.
Az Autómentő Manó szakemberei balesetmentes vezetést kívánnak minden kamionosnak és személyautósnak. Vigyázzunk egymásra!