Visszatérő panasz az autósok részéről, hogy a műszaki vizsga valójában csak egy rejtett adónem, amelynek a valódi célja az állami bevételek növelése. Az Autómentő Manó ezért utánajárt, hogyan működik ez a világ más országaiban.

Az Európai Unióban létezik egy általános szabály, miszerint a tagországokban minden gépjárművet rendszeres időközönként műszaki ellenőrzésnek kell alávetni. A személygépkocsik esetében az első vizsgálatot legkésőbb a forgalomba helyezést követő négy éven belül meg kell ejteni, utána pedig legfeljebb kétévente meg kell ismételni. Ez tökéletesen megegyezik a jelenlegi magyar szabályozással, de akadnak országok az Unión belül, ahol ennél szigorúbbak az előírások. Horvátországban és Bulgáriában például évente kell vizsgára vinni az autókat, de Belgiumban is csak azok a kocsik ússzák meg az éves ellenőrzést, amelyeknek a számlálója még nem érte el a 100 ezer km-t. Néhány éve felmerült nálunk, hogy a 10 évesnél idősebb autók számára kötelezően előírják az éves műszaki vizsgát, de végül nem vezették be, más országokban, például Észtországban és Spanyolországban azonban ez a rendszer.
A világ sok pontján hasonló időszakonként kötelezik az autókat vizsgára, ám akad egy-két egészen érdekes kivétel. Brazíliában például egyáltalán nem létezik kötelező műszaki vizsgálat, mindenki a saját felelősségére furikázhat bármilyen járművel, amit képes beindítani. A brazil kormány csak mostanában gondolkodott el azon, hogy 2019 folyamán minden jármű számára kötelezően előírja a műszaki ellenőrzést.
Az Egyesült Államokban – ahogyan azt már megszokhattuk – ahány állam, annyi szokás. Az 50 állam közül 18-ban évente vagy kétévente kötelező a műszaki vizsga, míg Maryland államban csak forgalomba helyezés vagy tulajdonosváltás előtt írják elő. Érdekesség, hogy sok államban éppen a közelmúltban törölték el a kötelező műszaki vizsgát, mert úgy ítélték meg, hogy a balesetek számát nem csökkentette, és csak felesleges adóterhet rótt az állampolgárokra.

Az Autómentő Manó tapasztalatai szerint az autómentéssel végződő balesetek egy része a rossz műszaki állapotra vezethető vissza, ezért minden autósnak azt javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze járművét, hogy minél kevesebbszer legyen szüksége mentésre.