Miközben a technikai eszközök megállíthatatlan fejlődése egyre kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a vezetést, az utastérben egyre több olyan elektronikus eszköz jelenik meg, amely elvonja a sofőr figyelmét a vezetésről, és balesetveszélyt idézhet elő. A figyelmetlenség az idők kezdete óta a balesetek egyik leggyakoribb kiváltó oka, de az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt azoknak a kütyüknek a száma, amelyek mind a figyelmünkre pályáznak.

Néhány évtizeddel ezelőtt legfeljebb csak a rádió gombjait csavargathatta az ember vezetés közben, a mobiltelefonok megjelenése azonban új helyzetet idézett elő a közlekedésben. Nagyjából 20 éve mindenki számára elérhetőek a mobiltelefonok, ez a két évtized azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a vezetés közbeni telefonálás kultúrája. Hiába kaphatók kihangosítók és fülhallgatók fillérekért, aki rendszeresen közlekedik, tudja, hogy az autósok jelentős része még mindig a füléhez tartott készülékkel telefonál.
A navigációs rendszerek elsődleges feladata az utazás megkönnyítése és biztonságosabbá tétele, ám ha valaki menet közben írja be a kívánt úti célt, az mindennek nevezhető, csak biztonságosnak nem, hiszen ez akár fél percre is elvonhatja a sofőr figyelmét.
Az okostelefonok elterjedése csak tovább rontott a helyzeten, mert míg korábban legfeljebb sms-t lehetett írni egy készüléken, ma már e-mailezni, chatelni, facebookozni vagy éppen lájkolgatni is lehet a segítségükkel. Márpedig amit lehet, azt sokan meg is teszik, még vezetés közben is.

A figyelmetlenségből bekövetkező baleseteket legtöbbször utolérés vagy sávelhagyás okozza. Természetesen forgalmi helyzettől függ, hogy ezekből csak apró koccanás vagy darus mentőt igénylő súlyos ütközés lesz-e. Az Autómentő Manó csapata mindenkinek azt javasolja, hogy vezetés közben elsősorban a vezetésre koncentráljon, hiszen általában a legkisebb ütközésnek is súlyos, százezres következményei vannak, az olyan üzenet vagy telefonhívás pedig viszonylag ritka, aminek megválaszolása ne várhatna néhány percet, esetleg órát.