Motort vezetni – akárcsak autót – veszélyes üzem, ha azonban az ember kizárólag a hírműsorokból tájékozódik, könnyen azt a következtetést vonhatja le, hogy aki motorra ül, az kihívja maga ellen a sorsot, sőt, valójában öngyilkosságot követ el, elvégre a híradókban motoros csak horrorisztikus balesetek áldozataként szokott előfordulni. Ezzel szemben a motorosok állítják, hogy motorozni semmivel sem veszélyesebb, mint bármilyen más járművet vezetni, sőt, kimondottan biztonságos tevékenység, hiszen minden évben többen halnak meg azért, mert elcsúsznak a fürdőkádban, leesnek otthon a létráról, de még szex közben is, mint motorbalesetben. Az Autómentő Manó tapasztalatai szerint az igazság, mint a legtöbb esetben, itt is valahol a két véglet között van, ezért megpróbáltunk összeszedni néhány szempontot és tényt, amelyek valamelyest árnyalják a képet.

Motoron ülve az embert nem védi egy autó törésteszteken próbára tett karosszériája és légzsákja, ezért a komolyabb balesetek a motorosoknál nagyobb eséllyel végződnek halállal, ugyanakkor komoly balesetet autóban is ritkán lehet megúszni sértetlenül.

Statisztikailag a legveszélyesebb közlekedési manőver az előzés, főként egysávos utakon, hiszen az előzést végrehajtó járműnek egy ideig a szembejövő sávban kell haladnia. Nem nehéz belátni, hogy minél hosszabb időt tölt valaki a „rossz” sávban, annál nagyobb a frontális ütközés veszélye. Mivel a motorok könnyebben gyorsulnak és mozgékonyabbak a személyautóknál, motorral egy előzés töredék annyi idő alatt végrehajtható, mint autóval.

Autóvezetés közben az ember gyakorlatilag egy fűtött fotelban ül, és kevésbé van kiszolgáltatva az olyan külső tényezőknek, mint az időjárás vagy az út állapota. Motorra ülni csak kifogástalan mentális és fizikai állapotban szabad, a nyeregben ülve ugyanis a hibákért általában súlyosabb árat kell fizetni.

Egy biztos: balesetet szenvedni vagy okozni sosem kellemes, akár autóban, akár motoron ül az ember. De ha bekövetkezik a baj, mindig jól jön egy megbízható szakembergárda, akikre rábízhatjuk a szerencsétlenül járt járművek mentését – az Autómentő Manóra mindig számíthat!