A közlekedést szabályozó intézkedések legfontosabb célja a közlekedés biztonságosabbá tétele és a sérülések illetve halálesetek minimálisra csökkentése. Az Európai Unió tervei között szerepel, hogy néhány évtizeden belül nullára szorítsa vissza a halálos balesetek számát. Bármennyire is megvalósíthatatlan utópiának tűnik, mindannyiunk érdeke, hogy ez sikerüljön. Ennek a törekvésnek a része a sok balesetet vonzó közlekedési csomópontok átalakítása, ezért lehet olyan érzésünk vezetés közben, hogy gombamód szaporodnak a körforgalmak.

Hosszú évtizedekig csak Budapesten, a wekerletelepi Kós Károly téren lehetett körforgalommal találkozni Magyarországon, az 1990-es évektől kezdve azonban egyre jobban elterjedt az építésük, és ma már nehéz hosszabb ideig közlekedni úgy egy városban, hogy az ember ne találkozzon legalább eggyel. De honnan erednek ezek a fura közlekedési képződmények? Az Autómentő Manó utánajárt.
Az első olyan csomópontot, ahol körforgalomban haladtak a járművek (akkor még főként lovas kocsik, fiákerek és automobilok) 1910-ben épült Angliában, ez azonban csak nyomokban hasonlított a mai, korszerű körforgalmakhoz. Az első, modernnek nevezhető körforgalom, amelynek az volt a célja, hogy biztonságosabbá tegye a forgalmat, szintén Angliában épült meg az 1960-as években. Az 1970-es évek végén Franciaország is átvette az ötletet, majd alig egy évtizeddel később egész Európában felismerték, hogy ez a konstrukció alkalmas a kereszteződések biztonságosabbá tételére. Nagy előnye, hogy bizonyítottan csökkenti a balesetek kockázatát, mivel minden irányból lassítania kell az érkező autósoknak, így nem fordulhat elő olyan, sokszor speciális mentést igénylő baleset, amikor nagy sebességgel csapódnak egymásba a járművek. Szintén mellette szól, hogy nem igényel fényjelző készüléket, vagyis gyakorlatilag nincsenek üzemeltetési költségei.

Tehát bármennyire is bosszantónak tartják egyesek, a körforgalom a barátunk, és az a célja, hogy kevesebb baleset történjen az utakon. Balesetmentes vezetést kívánunk minden olvasónknak, és ne feledjék: ha autómentésre vagy autószállításra van szükség, hívják az Autómentő Manót! Több évtizedes tapasztalatunk a garancia!