Alighogy leesett az első hó, azonnal többszörösére nőtt a közúti balesetek száma, és ez minden télen így van. Hogyan kell télen vezetni, hogy ne az árokban vagy egy autómentő tréleren kössünk ki? Alapvetően ugyanúgy, mint nyáron, vagyis óvatosan és az útviszonyoknak megfelelően, de akadnak azért apróbb trükkök és fogások, amelyekkel jó, ha mindenki tisztában van, ezért az Autómentő Manó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a téli autózással kapcsolatban.
Manapság talán már senkit nem kell győzködni a téli gumi hasznosságáról, de akinek még mindig kétségei vannak, az próbáljon meg egyszer behavazott vagy jeges úton fékezni nyári abronccsal, majd tegye meg ugyanezt téli gumival is, és mérje le a fékutak közti különbséget. Meg fog lepődni. A négykerék-meghajtású járművek tulajdonosai előszeretettel érvelnek azzal, hogy nekik nincs szükségük másféle abroncsra, autójuk havon-jégen is stabilan tud haladni. Ez indulásnál és kanyarodásnál valóban így van, fékezésnél azonban rájuk is érvényesek a fizika törvényei, nyári gumival ugyanúgy megnő a fékútjuk, mint egy elsőkerék-meghajtású járműnek. A kérdés már csak, vajon mennyivel?
Bármilyen hihetetlen, havon a duplájára, jégen pedig akár a tízszeresére is nőhet a fékút az ideálisnak nevezhető nyári gumi és száraz aszfalt páros biztosította feltételekhez képest. Ráadásul sok esetben nem tudhatjuk, hogy a hóréteg alatt nem húzódik-e meg egy vékony jégpáncél is az aszfalton, ezért induláskor érdemes végrehajtani néhány próbafékezést, hogy felmérjük, mire is számíthatunk ahelyett, hogy rutinból vezetnénk.
Természetesen télen nem csak a megállás, a kanyarodás is gondot okozhat, ezért érdemes alaposan lelassítani egy-egy kanyar előtt, és csak akkor sebességgel behajtani a kanyarba, amennyiből biztosan nem kell már elvenni, a csúszós felületen ugyanis a járműnek éppen elég nehézséget okoz a tapadás és a kanyarodás, ha ezt fékezéssel is súlyosbítjuk, szinte garantált a kicsúszás.
Minden sofőrnek balesetmentes esztendőt és száraz utakat kíván az Autómentő Manó csapata. Ha árokba csúszott, elakadt a hóban vagy csak szeretné biztonságosan eljuttatni egyik helyről a másikra járművét, hívjon bennünket, segítünk!