Miközben a világ számos országában élesben tesztelik az önvezető autókat, és ha hinni lehet a híradásoknak, akkor bevezetésük már a küszöbön áll, azt a kérdést viszonylag ritkán teszik fel az embereknek, hogy mit szólnak ehhez a fejleményhez, szívesen használnának-e okosautókat. Egy nemrégiben közzétett tanulmányból az derül ki, hogy a magyarok nagyobbik része elutasítóan viszonyul az önvezető autókhoz, ennek okait próbálta kideríteni az Autómentő Manó csapata.
Az emberben ösztönösen van félelem minden újjal és ismeretlennel szemben, ez állt annak idején a géprombolás és szinte minden nagyobb változást ellenző mozgalom mögött. Érdekesség, hogy néhány évvel ezelőtt sokan még az okostelefonokat is ellenezték, nagyrészt azért, mert idegenkedtek az új funkciók megtanulásától, és nagyobb biztonságban érezték magukat a megszokott, jól bevált eszközök nyomogatása közben. Az önvezető autókkal ugyanez a helyzet: keveset tudunk róluk, nem ismerjük az előnyeiket, és leginkább a közösségi oldalakon terjedő szóbeszédek és videók alapján alakítjuk ki véleményünket.
Az önvezető autók elleni leggyakoribb érvek között szerepel, hogy „túl okosak”, és adatokat gyűjtenek használóikról, sokan pedig attól félnek, hogy az okosjárművek teljesen megfosztják az embert a vezetés élményétől és a döntés szabadságától. Hiába bizonyítják a statisztikák, hogy az önvezető autók sokkal kevesebb balesetben vesznek részt, mint az ember által irányított járművek, az irányítás – vagy annak illúziója – biztonságérzetet ad. Ugyanez a pszichológiai jelenség az oka annak is, hogy míg nagyságrendileg fél nap alatt halnak meg annyian az utakon, mint légi szerencsétlenségben egy év alatt, az autózástól sokkal kevesebben félnek, mint a repüléstől.
Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az önvezető autók széleskörű elterjedése milyen változásokat fog hozni a közlekedésben, kevesebb lesz-e a baleset, megszűnnek-e az autómentést igénylő karambolok, vagy éppen ellenkezőleg, olyan új problémák lépnek majd fel, amelyeket most még nem látunk. Egy biztos, az Autómentő Manó csapatára most és a jövőben is számíthat, ha mentésre vagy autószállításra van szüksége!