Téli vagy nyári?

Akinek autója van, pontosan tudja, hogy március-április környékén itt az ideje lecserélni a téli abroncsokat nyárira. Ez manapság már ugyanolyan természetes, mint a nagykabátot vagy a téli bakancsot vékonyabb ruházatra és cipőre váltani. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem volt ez mindig így, a ma használt téli abroncsok egy hosszú fejlődési folyamat eredményei. Az Autómentő Manó utánajárt, mióta különböztetünk meg téli és nyári gumikat, illetve hol is kezdődött ez az egész történet.

A szükség találékonnyá tesz, tartja a mondás, és a téli gumik története is alátámasztja ennek igazságát, hiszen hol máshol jelentkezett volna elsőként az igény olyan abroncsokra, amellyel a leghidegebb hónapokban is biztonságosan lehet közlekedni, mint fent északon. Az 1930-as években a teherszállítás hatalmas kihívást jelentett Finnországban a jó fél évig tartó télben, hiszen az utakat vastag hó- illetve jégréteg borította, amelyeken rengeteg volt a baleset, számtalanszor kellett kimenteni az árokba csúszott vagy elakadt járműveket. A ma ismert Nokian cég elődje ezért 1934-ben előállt egy téli gumival, amely rézsútos mintázatával és nagyobb profilmélységével hatékonyabban meg tudott kapaszkodni olyan utakon is, ahol korábban csak hólánc felszerelésével lehetett közlekedni.
A világ szerencsésebb országaiban azonban nem kellett olyan szélsőséges időjárási körülményekkel megküzdeniük az autósoknak, mint Finnországban, ezért sok helyen a század közepéig fel sem merült az igény az abroncsváltásra. Az áttörést az 1953-as év hozta el, amikor a német Continental több évtizedes fejlesztés után előállt a saját téli gumijával, és jó marketingérzékkel látványos bemutatóval demonstrálta annak használhatóságát, amikor a téli abroncsaival felszerelt autók elsőként tudtak átkelni a behavazott Szent Gotthárd-hágón. A mai téli gumik tulajdonképpen ennek a prototípusnak a továbbfejlesztett változatai.

Mivel a téli abroncsokat kimondottan fagypont körüli és az alatti hőmérsékletre fejlesztették ki, az Autómentő Manó azt javasolja, mindenképpen cserélje le őket az elkövetkező hetekben, hogy minél biztonságosabban tudjon közlekedni az utakon.

2019-03-13T08:40:16+00:00