Nem csak a téli hidegre kell felkészítenünk az autót, hanem a melegre is érdemes átállítani, amikor beköszönt a tavasz. Sokan ezt letudják annyival, hogy lecserélik a téli gumit nyárira. Annyiban igazuk van, hogy valóban ez a legfontosabb, hiszen a téli abroncsok a nyári melegben gyorsabban kopnak, nagyobb fogyasztást eredményeznek, és bizonyos esetekben balesetveszélyesek is.

A csere időpontjának megválasztása előtt persze érdemes végiggondolni autózási szokásainkat is. Ha főként éjszaka vagy hajnalban használjuk a kocsit, esetleg szeretnénk még elcsípni egy szezonvégi síelést valamelyik alpesi országban, akkor várjunk egy kicsit a gumicserével, ha viszont maradunk az országhatárokon belül, és általában nappal autózunk, akkor március vége felé már érdemes időpontot foglalni a gumisnál.
Fontos észben tartani, hogy bármennyire is kíméljük az abroncsokat, azok 5-6 év elteltével elöregednek, tehát akkor is ajánlatos lecserélni őket, ha a profilmélységük ezt még nem indokolná. Ha nem vagyunk biztosak a gumi életkorában, ellenőrizzük az oldalfalán látható DOT-számot. Ez egy négyjegyű szám, amelynek első két számjegye a gyártás hetét, az utolsó kettő a gyártás évét jelöli, tehát a 4813 például azt jelenti, hogy az abroncs 2013 48. hetében készült.
Ha a gumicserével megvagyunk, jöhet a többi teendő. Elsősorban egy alapos mosás és takarítás, nem csak azért, mert megérdemli az autó, hanem mert ilyenkor lehet felderíteni a télen összeszedett kisebb karcolásokat, sérüléseket, amelyek időben kijavítva sokkal kisebb költséggel járnak, mintha hagynánk elmérgesedni a helyzetet. A külső tisztítás mellett a belső tér takarítására se sajnáljuk az időt, különösen az olyan helyeket érdemes megnézni, ahol megülhetett a nedvesség, nehogy bepenészedjen az autónk. Mivel manapság az autók többségében már van klíma, annak a tisztítást se hanyagoljuk el, főleg akkor, ha a téli hidegben hónapokig nem kapcsoltuk be.

Az Autómentő Manó tapasztalatai szerint minél jobb állapotban van egy jármű, annál kisebb a műszaki okokból történő balesetek valószínűsége, ezért ne sajnáljuk azt a néhány órát ilyenkor tavasszal, megéri a befektetést!