Mindenki ismeri a szakállas viccet a mitfárer utolsó mondatáról (akik esetleg mégsem, azok számára a címben rejtettük el a választ), azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy a balra illetve jobbra kanyarodási szándékot nem volt mindig ilyen könnyű jelezni, mint a mai indexlámpákkal. Akárcsak a visszapillantó tükrök vagy a téli gumik esetében ez is egy hosszú folyamat eredménye, az autózás hajnalán ugyanis elég vadnyugati állapotok uralkodtak az utakon, és a mai kényelmi illetve biztonsági berendezések közül szinte egyik sem állt az autósok rendelkezésére.

A mai indexlámpák a járművek négy sarkán – egyes modelleknél a visszapillantó tükör oldalán – vannak elhelyezve, érdekes azonban utánajárni, hogyan jutottunk el idáig. Míg egy kerékpáros vagy egy motoros kézzel is egyértelműen tudja jelezni fordulási szándékát, az automobiloknál ez kezdettől fogva akadályba ütközött, hiszen a sofőr nem tudta kinyújtani a karját az anyósülés felőli ablakon. Márpedig azt már a múlt század elején is felismerték, hogy az irányjelzés drasztikusan csökkentheti balesetek számát, ezért igyekeztek megoldást találni a problémára.
Az elektromos irányjelzőt már 1907-ben szabadalmaztatták, ám széles körben akkor még nem terjedt el. Jó ideig sokkal népszerűbbek voltak az autó oldalából szemaforszerűen előugró mechanikus irányjelző karok. Tökéletes megoldásnak azonban ezt sem lehetett nevezni, a karok ugyanis meglehetősen sérülékenyek voltak, könnyen letörtek, illetve az is gyakran előfordult, hogy beragadtak. A modern villogó indexlámpát 1938-ban szabadalmaztatták, és a legtöbb gyártó fokozatosan beépítette új modelljeibe, így az 1960-as évekre gyakorlatilag teljesen leváltotta a karos irányjelzőket.

Természetesen az index csak akkor ér valamit, ha használják is. Az Autómentő Manó tapasztalatai szerint sok balesetet okoz az irányjelzés nélküli sávváltás vagy kanyarodás, ami azért különösen bosszantó, mert egy apró mozdulattal megelőzhető lenne a baj. Amikor az autómentő telefonszámát kell előkeresni, akkor már hiába sopánkodik az ember azon, hogy jó lett volna indexelni. Szorgalmas indexekést és balesetmentes vezetést kívánunk minden autósnak!