Májusban megtapasztalhattuk, milyen az, amikor elkényeztetnek bennünket az égiek, és minden nap esővel ajándékozzák meg kertünket. Ami azonban a növényeknek áldás, az autósoknak sokszor átok. A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék nem csak a látási viszonyokat rontja, és növeli a balesetek kockázatát, de komoly károkat is okozhat az autóban, ha nem vigyázunk. Az éghajlatváltozás manapság már nem jövőbeni lehetőség, hanem kézzelfogható tény. Régebben is előfordult, hogy hirtelen, pár óra alatt annyi csapadék esett, hogy a hagyományos vízelvezető rendszerek nem tudtak vele mit kezdeni, és a hirtelen felgyülemlett rengeteg víz elsodort mindent, ami az útjába került, majd néhány óra alatt elszivárgott, mintha ott sem lett volna. De míg nagyapáink idejében ez 8-10 évente esett meg, manapság évente 3-4 alkalommal, így a magyar nyelvben is megjelent rá egy szó, ami korábban nem létezett: villámárvíz (az angol flashflood tükörfordítása).

Mi a teendő, ha hirtelen egy villámárvíz kellős közepén találjuk magunkat, és meg akarjuk óvni autónkat? Lehetőleg ne induljunk semerre, és imádkozzunk, hogy ne emelkedjen meg túlságosan a vízszint. Amíg csak tengelyig, a felni közepéig ér, olyan nagy baj nem történhet. Az igazi problémák akkor kezdődnek, ha küszöbig vagy még feljebb emelkedik a víz, akkor ugyanis nagyon nehéz megakadályozni, hogy bejusson az utastérbe. Még ha az ajtótömítések állják is a sarat, a folyadék bejuthat a pedáloknál, a kormányoszlopnál vagy a légbeömlőkön keresztül. Márpedig a mai, elektronikus rendszerekkel telepakolt autóknak ez felér egy halálos ítélettel. De nem ez a legrosszabb, ami történhet.
Az igazi katasztrófa az, ha a víz a szívócsövön keresztül bejut a motorba. Autója válogatja, honnan szívja a levegőt a motor, de azok sem érezhetik biztonságban magukat, akik tudják, hogy a szívócső magasabbról szív, mint az úton lévő vízmélység, a hömpölygő víz ugyanis bármikor képezhet a kelleténél a magasabb hullámot. Márpedig ha az égéstérbe folyadék jut, az végzetes, hiszen a motor megpróbálja összenyomni az összenyomhatatlan vizet, annak pedig garantáltan motorgenerál a vége.

Az Autómentő Manó szakemberei minden helyzetre fel vannak készülve, így a vízkárt szenvedett autók mentésére is. Ha baj van, hívjon, nálunk nincs szünnap vagy ünnepnap, a nap 24 órájában állunk rendelkezésére!