Kevés ijesztőbb élmény van annál, mint amikor az ember 130-cal halad az autópályán, és hirtelen azt látja, hogy szembejön vele valaki. Ilyenkor szinte már borítékolható a tragédia, hatalmas mázli kell ahhoz, hogy az eset ne frontális ütközéssel, halálos balesettel, autómentéssel végződjön. Érthetetlennek tűnik, hogyan hajthat fel valaki a forgalommal szemben egy autópályára, mégis minden évben előfordul hazánkban. Mit lehetne ellene tenni?

Magyarországon az autópályák felhajtó sávján van behajtani tilos tábla az ellentétes forgalom tiltására, de magán az autópályán vagy közvetlenül az autópálya előtt már nincsen. Tőlünk nyugatra, Ausztriában és Németországban éppen az ilyen esetek miatt helyeztek el a behajtani tilos jelzés mellé még egy, feltűnőbb színű táblát, amely a forgalommal szemben haladó autósokat figyelmezteti.
Mivel a magyar KRESZ nem ismeri a szemben haladásra figyelmeztető jelzést, módosítani kellene a szabályzatot ahhoz, hogy ilyen táblákat ki lehessen helyezni. Ugyanakkor kétséges, hogy ez megoldaná-e a problémát. A forgalommal szemben haladás ugyanis, különösen egy autópályán, nem a táblák hiánya miatt szokott előfordulni.
Ahhoz, hogy valaki ellentétes irányból hajtson fel egy autópályára, és ott kilométereket tegyen meg, nem elég szimplán figyelmetlennek lenni. Akivel ilyen történik, annak általában fogalma sincs, hol van, behajtott már legalább egy behajtani tilos táblával védett útra, és feltehetően több záróvonalat is átlépett, így jó eséllyel egy plusz figyelmeztető tábla már nem sokat nyomna a latban. Az utóbbi évek hazai eseteit végigböngészve megfigyelhető, hogy a kötelező haladási iránnyal szemben hajtók rendszerint vagy ittasak, vagy olyan idős sofőrök, akik már saját bevallásuk szerint sem mindig tudnak eligazodni a forgalomban.

Az autópályákon ráadásul a nagy sebesség miatt sokkal nagyobb a tömegkarambolok valószínűsége, ha pedig kamionok is érintettek, akkor általában darus autómentőkre is szükség van a romok eltakarításához. Az Autómentő Manó 0-24-ig várja a beérkező hívásokat, és azonnal a helyszínre siet, ha baj van!