Autót vezetni vagy autóval közlekedni veszélyes üzem, világszerte közel 3500-an veszítik életüket naponta (!) az utakon, vagyis átlagosan 25 másodpercenként meghal valaki közlekedési balesetben. Sokkoló adat, még úgy is, hogy tudjuk, Európa közlekedési szempontból a legbiztonságosabb földrészek közé tartozik. Ennek ellenére nem nagyon múlik el nap úgy, hogy ne hallanánk autómentést igénylő vagy halálos kimenetelű karambolokról az esti híradóban. Éppen ezért érdekes információ lehet, vajon mikor a legveszélyesebb és mikor a legveszélytelenebb autóba ülni.

Csúcsidő
Valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést az, hogy csúcsidőben történik a legtöbb baleset, azon belül is délután 4 és 7 óra között. A legveszélyeztetettebb időszak tehát az, amikor a munkából hazafelé igyekvők egyszerre próbálnak eljutni az otthonukig. Ugyanakkor érdekes adat, hogy sokkal kevesebb, átlagosan feleannyi baleset történik a reggeli csúcsidőben, pedig az utakat elárasztó autóforgalom akkor sem kisebb. Mi lehet ennek az oka? Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy az autósok 1) este gyorsabban igyekeznek hazafelé, mint reggel munkába menet, 2) fáradtabbak és ingerlékenyebbek egy ledolgozott nap után, 3) elvonják a figyelmüket a napközben felgyülemlett hangposta üzenetek és e-mailek, amelyekre vezetés közben próbálnak válaszolni, és 4) esténként gyakoribb az ittas vezetés, mint a reggeli órákban.

Pénteki átok
Sok statisztika megállapította már, hogy pénteken csökken az emberek koncentrációja, a pénteken összeszerelt masinák között több a hibás, pénteken gyakoribbak az orvosi műhibák, a pénteken leadott tananyagot jegyzik meg a legkisebb valószínűséggel a diákok, és pénteken a legtöbb a baleset az utakon. A pénteket sokan már a hétvégéhez sorolják, és statisztikák bizonyítják, hogy az autósok hétvégén felelőtlenebbül vezetnek. A péntek ráadásul a fiatalok körében már „buli-napnak” számít, ezért a péntek délután az egész hét legveszélyesebb időszaka közlekedési szempontból. De vajon melyik a legbiztonságosabb?

Keddi áldás
A baleseti adatok szerint akkor érezhetjük magunkat a legnagyobb biztonságban, ha kedden délután 1 és 4 óra között ülünk autóba, ugyanis ebben az időszakban történik a legkevesebb karambol. Ennek feltehetően az az oka, hogy az autósok addigra már túl vannak a hétfő okozta megrázkódtatáson, de még nincsenek lestrapálva az egész heti hajtástól. A napszakra pedig nyilvánvalóan az a magyarázat, hogy a reggeli csúcsidő addigra már véget ér, az esti pedig még nem kezdődik el.