A brit tudósok arról híresek, hogy sokszor tudományos kutatásokkal támasztanak alá olyan közismert tényeket, amelyekkel szinte mindenki tisztában van, ennek ellenére szeretjük olvasni az eredményeiket, mert megerősítést kapunk valamire, amit a lelkünk mélyén mindig is sejtettünk. Így van ez a balesetekkel is. Elméletben minden autóvezető tudja, mi jelenti a legnagyobb veszélyt, de megnyugtató, ha ezt a brit tudósok is vizsgálatai is bizonyítják. Az Autómentő Manó a brit tudósok segítségével összeszedte a balesetek 10 leggyakoribb okát.

10. Napsütés
A felkelő vagy a lemenő nap sugarai sok esetben pont olyan szögben érik az autókat, hogy azzal elvakítják a sofőrt. Márpedig vakon vezetni egyetlen másodpercig sem ajánlatos, mert bármikor fékezhet az előttünk haladó autó.
9. Tüsszentés
Elsőre talán meglepőnek tűnik, de amikor tüsszentünk, egy másodpercre elveszítjük az uralmunkat a testünk felett, és automatikusan behunyjuk a szemünket. Vagyis pont ugyanaz történik, mint amikor elvakítja az embert a nap. Egy hapci, és már lehet is hívni az autómentőt.
8. Útburkolati hibák
Egy váratlanul felbukkanó méretes kátyúnál nem sok ijesztőbb dolog létezik vezetés közben, leszámítva talán az úttestre tévedt állatokat. Aki nagy sebességgel kátyúba hajt, az rögtön hívhatja is a darus mentőt.
7. Gyerekek
Tudományos tény, hogy a gyereksírás és a kiabálás sokkal jobban megviseli az apákat, de sajnos az anyák koncentrációját sem segíti elő.
6. Gyorshajtás
A nem megfelelően megválasztott haladási sebesség minden esetben balesetveszélyes, hiszen azt az akadályt vagy szituációt, amit lassabban haladva egy fékezéssel kikerülhetünk, száguldozva sokszor nem tudjuk időben lereagálni.
5. Rossz idő
Ónos eső, hó, jég – téli időben szinte állandóan csörög az autómentők telefonja. Nem véletlenül. Ha csúszóssá válik az út, nem elég nagyon óvatosnak lenni, néha szerencse is kell ahhoz, hogy épségben hazaérjünk.
4. Mobilozás
Nem véletlenül tiltja a KRESZ, hogy vezetés közben a kezünkben tartsuk a mobiltelefonunkat, hiszen az nem csak azt jelenti, hogy fél kézzel fogjuk a kormányt, hanem azt is, hogy nem az utat nézzük.
3. Fáradtság
A legtöbb elalvás okozta baleset a hajnali órákban történik, amikor egyik pillanatról a másikra úgy érzi az ember, hogy leragad a szeme. Nagy önuralomra van szükség ahhoz, hogy ilyenkor félre tudjunk állni pihenni, de érdemes megtenni, ha nem akarjuk tárcsázni az autómentőket.
2. Rossz minőségű földutak
Hepehupás földutakon közlekedni sosem egyszerű feladat, de eső után vagy hóban különösen nehéz tud lenni. Ha ilyen úton kényszerülünk elindulni, jó, ha nálunk van egy darus mentő telefonszáma.
1. Hibás vagy késői reakciók
A leggyakoribb és egyben legösszetettebb ok, aminek számos magyarázata lehet – ittasság, pánik, fáradtság, tapasztalatlanság, rossz helyzetfelismerés. A lényeg azonban ugyanaz: ha rosszul döntünk, nagy valószínűséggel tárcsázhatjuk az autómentők számát.

Az Autómentő Manó balesetmentes vezetést kíván minden autósnak az ünnepekre és az új esztendőre!