A köd az időjárás egyik legalattomosabb trükkje az autósok ellen, ennél jobban talán csak az ónos esőt utálják jobban azok, akik a volán mögött ülnek. Ködben vezetni ijesztő élmény, az ember ugyanis az orráig sem lát, a közvetlen környezet is eltűnik a szem elől a tejfehér masszában. Különösen lakott területen kívül szokott kialakulni olyan átláthatatlan páraréteg, amelyből váratlanul bukkannak elő különböző akadályok és veszélyforrások. Az Autómentő Manó csapata azt javasolja minden autósnak, hogy ha teheti, ne induljon el ködben. Ha viszont mégis muszáj autóba ülni, akkor az alábbi dolgokat tartsa szem előtt.

Ködben az út is csúszik
A közhiedelemmel ellentétben a köd nem csak a látási viszonyokat rontja, hanem a tapadásra is negatív hatással van, a leszálló köd ugyanis rendkívül csúszóssá teheti az utakat. Az autómentők tapasztalatai szerint ködös időszakban többszörösére nő a balesetveszély, több az ütközés, és megnövekszik a gyalogosgázolások száma is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amint leszáll a köd, vezessünk lassabban, mert a korlátozott látási viszonyok miatt kevesebb időnk marad reagálni.

Követési távolság
A biztonságos követési távolság megválasztása kulcsfontosságú, amikor ködös időben vezetünk. Szakértők szerint legalább akkora követési távolságot tartsunk, mint amit a járművünk két másodperc alatt megtesz. Vagyis ha 50 km/-h-val haladunk, ami 14 m/s-nek felel meg, akkor legalább 28-30 méter legyen a követési távolság. Ködben az előzéstől is érdemes tartózkodni, hiszen nem láthatjuk be a szembejövő sávot kellő távolságban ahhoz, hogy megkezdhessük az előzést.

Világítás ködben
Köd esetén használjuk a ködfényszórót. Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszórót ne kapcsoljuk be, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez! A láthatóság érdekében a kocsi valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, illetve ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is.

Ködös időben is balesetmentes vezetést kíván az Autómentő Manó csapata!