Ha külföldre utazunk, ajánlatos óvatosnak lenni, mert nem mindenhol ugyanazok a szabályok, mint amiket itthon megszokhattunk. Ugandában például illegális a miniszoknya viselése, Szaúd-Arábiában alkoholfogyasztásért akár nyilvános korbácsolás is lehet a büntetés, Thaiföldön egy eldobott rágógumiért börtönbe is kerülhet az ember, míg Szingapúrban a közterületen dohányzást 1000 dolláros bírsággal honorálják. A hazánkkal szomszédos országokban szerencsére nincsenek efféle szokatlan szabályok, ilyenkor télen azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy a határátlépéskor milyen rendelkezések vonatkoznak a téli gumira és a hóláncra.

Téli gumi a szomszédos országokban
Havazás idején gyakoriak a kicsúszások, és sokszor kell darusautóval kiemelni az árokban kikötött járműveket. Hazánkban egyelőre még a legnagyobb havazás idején sem kötelező a téli gumi, de szerencsére évről évre többen látják be, hogy nagy hidegben biztonságosabb téli abronccsal autókázni. Szomszédaink közül azonban nem mindenhol bízzák az autósok felelősségérzetére a döntést, ezért mielőtt elindulnánk síelni, érdemes utánanézni, mely országokban milyen előírások vannak érvényben. A legszigorúbb szabályok Szlovéniában vonatkoznak az autótulajdonosokra, dél-nyugati szomszédunknál november 15-től március 15-ig kötelező a téli gumi még akkor is, ha egyáltalán nem esik hó. Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Szlovákiában csak akkor jár büntetés a téli gumi hiányáért, ha az utak havasak vagy jegesek, de ha biztosra akarunk menni, akkor november 1. és április 15. között nem kockáztatjuk meg a határátlépést nyári abroncsokkal. Ukrajnában, akárcsak Magyarországon, az autósok józan belátására bízzák, mikor milyen gumival közlekednek.

Szöges gumiabroncs és hólánc
Magyarországon tilos a szöges gumiabroncs használata, és ez a legtöbb szomszédos országban is így van. Kivétel ez alól Ukrajna, ahol egyáltalán nem szabályozzák a szöges abroncsok használatát, illetve Ausztria, ahol október elejétől május végéig használhatóak, de csak akkor, ha az utakat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja. A hólánc mindenhol megengedett, ahol pedig nagyobb havazásra és lefagyott utakra lehet számítani, ott erősen ajánlott is. A Mentő Manó azt javasolja minden autósnak, hogy óvatosan, az útviszonyoknak megfelelően vezessen!