Az összes vezetést nehezítő időjárási körülmény közül talán az ónos eső a legutálatosabb, a nyomában kialakuló jégpáncélon ugyanis gyakorlatilag megszűnik a tapadás, ezért a járművek irányíthatatlanná válnak. Nem véletlen, hogy a „hogyan vezessünk ónos esőben” típusú írások általában ugyanazt a tanácsot adják: sehogy. De azt is tudja mindenki, hogy vannak helyzetek, amikor muszáj elindulni, még a legcudarabb útviszonyok között is, ezért érdemes összefoglalni, mi a teendő ónos eső esetén, ha nem akarjuk az autómentő telefonszámát tárcsázni.

Mi az az ónos eső?
Ónos (vagy ólmos) esőnek azt a túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékfajtát nevezzük, amely a talajra hullva azonnal megfagy, és kemény jégréteget képez. Mivel a Kárpát-medence időjárása kedvez az ónos eső kialakulásának, nem véletlen, hogy a magyarban ilyen sajátos elnevezést kapott. Az ónnak illetve az ólomnak (a két kémiai elem alig kétszáz éve vált külön, addig fehér ónnak és fekete ónnak nevezték őket) jellegzetes tulajdonsága, hogy nehéz súlyú, olvadékony és fémes csillogású, és ezek elmondhatóak az ónos esőről is. Más nyelvekben nincs nyoma ennek az összehasonlításnak, angolul például freezing rain vagyis „fagyott eső” a megnevezése.

Hogyan vezessünk ónos esőben?
Árokba csúszott kamionok, egymásba csúszott autók, kanyarban kisodródott járművek – a leggyakrabban ilyen és efféle esetekhez hívnak autómentőt, amikor lecsap az ónos eső. De mit tehetünk, hogy megússzuk a balesetet? Először is vezessünk óvatosan. Téli gumi nélkül még akkor se induljunk útnak, ha tényleg élet-halál kérdésről van szó, de a téli gumira vagy a négykerék-meghajtásra se tekintsünk csodaszerként, ugyanis tükörjégen azokkal sem garantált a megállás. Kerüljük a fékpedál használatát, inkább a motorféket használjuk az autó lassítására. Óvakodjunk a hirtelen kormánymozdulatoktól, vigyázzunk az éles kanyarokban, és semmi szín alatt ne előzzünk! Indulás után egy biztonságos útszakaszon hajtsunk végre néhány próbafékezést, hogy tisztában legyünk vele, mennyivel növekedik meg a fékút.

Balesetmentes vezetést kíván minden autósnak az Autómentő Manó csapata!