A nagyvárosi közlekedésben a ráfutásos balesetek a leggyakoribbak. Sebességtől függően akadnak olyan esetek, amikor egy apró horpadással megússzák a felek, sokszor azonban olyan súlyos kár keletkezik valamelyik autóban, hogy mozgásképtelenné válik, és csak autómentő segítségével lehet eltávolítani a baleset helyszínéről. Mivel ez a balesettípus ennyire gyakori, érdemes megvizsgálni, mit lehet tenni azért, hogy elkerüljük, illetve megtaláljuk a választ a címben feltett kérdésre.

Tényleg mindig a hátulról érkező a ludas?
Az autós közhiedelem szerint a ráfutásos baleseteknél mindig a hátulról érkező a hibás, hiszen a KRESZ előírja a megfelelő követési távolságot. A megfelelő követési távolság azt jelenti, hogy akkor is meg tudunk állni, ha az előttünk haladó jármű egyik pillanatról a másikra állóra fékez. A vészfékezés természetesen kerülendő a közlekedésben, hiszen növeli a balesetek kockázatát, ugyanakkor vannak szituációk, amikor elkerülhetetlen. A hátulról érkező autó szempontjából azonban lényegtelen, hogy az előtte haladó azért taposott bele a fékbe, mert kisgyerek lépett elé az útra, vagy csak mert nem szokta még meg az automata váltós járművét, és a kuplungot keresve a fékpedálra lépett. Egyszóval nincs mérlegelési joga annak a sofőrnek, aki előtt hirtelen megáll egy autó, nem „büntetheti meg” azért, mert úgy ítéli meg, hogy indokolatlanul fékezett – meg kell állnia időben, és kész.

Mégsem mindig a hátulról érkező a felelős
A fentiek ellenére mégsem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy egy ráfutásos balesetnél mindig a hátulról érkező a felelős. A KRESZ szerint ugyanis mindenkinek úgy kell közlekednie, hogy másokat indokolatlanul ne akadályozzon és ne veszélyeztessen. Vagyis minden olyan manőver, amely forgalmilag nem indokolt, és kizárólag a másik fél veszélyeztetése vagy akadályozása a cél, az jogellenes. Ebbe a kategóriába tartozik a büntetőfékezés vagy a szabálytalan sávváltás is, amikor a hátulról érkező autónak már nincs esélye kitérni az ütközés elől.

A Mentő Manó megfontolt és balesetmentes közlekedést kíván minden ügyfelének. Ha pedig mégis bekövetkezne a baj, ránk mindig számíthat!