Manapság nehezen képzelhető el hírműsor autóbalesetekről szóló beszámolók nélkül. Egy átlagos hírfogyasztó gyakorlatilag mindennap lát vagy olvas ilyen esetekről, ezért idővel még akkor is szakértőnek képzelheti magát a dologban, ha személyesen soha nem élt át hasonlót. Talán ennek is köszönhető, hogy számos tévhit létezik az autóbalesetekkel kapcsolatban. A Mentő Manó csapata összeszedte a leggyakoribbakat.

Ha az autó elindul, nincs semmi baja
Nem minden ütközés végződik azzal, hogy az egyik járművet tréleren kell elszállítani vagy darus mentővel kell kiemelni az árokból. A balesetek túlnyomó többsége nem teszi mozgásképtelenné az autókat, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne keletkezhetett volna valami komoly, ám első látásra észrevehetetlen sérülés a motorban vagy a karosszériában. Éppen ezért a legkisebb ütközés után is érdemes azonnal szerelőhöz vinni a gépjárművet, hogy tüzetesen vizsgálja át, nehogy egy lappangó sérülés később nagyságrendekkel nagyobb kárt okozzon.

Nem én voltam a hibás, ezért a biztosító minden káromat megtéríti
Elméletben talán igaz, a gyakorlatban azonban csak a legritkábban esetekben érvényesül ez a tétel. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a biztosítók nem jótékonysági intézmények, hanem üzleti vállalkozások, amelyeknek a profit a célja, ennek megfelelően mindent elkövetnek, hogy csökkentsék a kiadásokat. Rendszerint minden lehetőséget megragadnak arra, hogy ne kelljen fizetniük, és ha végül mégis sikerül kipréselni belőlük az autó helyreállításának teljes összegét, a rengeteg utánajárást, kényelmetlenséget és idegeskedést akkor sem fizeti ki nekünk senki. Vagyis még olyan esetekben is érdemes mindent elkövetni a balesetek elkerüléséért, amikor teljesen egyértelműen a másik fél a ludas.

Ha balesetem volt, jó ideig nem lesz másik
Vezetés közben ne a statisztikákban és a valószínűségszámításban bízzunk, hanem a saját képességeinkben. Lehet, hogy létezik olyan kimutatás, miszerint a balesetben érintett autósok többsége egy éven belül nem szenved újabb balesetet, ez senkit nem véd meg egy ütközéstől, ha nem megfelelő állapotban ül a volán mögé.

Vigyázzunk egymásra, ha pedig baj van, és bikázásra, autószállításra vagy darus mentésre van szükség, a Mentő Manó 0-24-ig áll minden autós rendelkezésére!