Mindenki látott már neten keringő videókat olyan sofőrökről, akik hosszú percekig tartó manőverezéssel sem tudnak beállni a kinézett parkolóhelyre, vagy a fék helyett a gázra lépnek, és letarolnak több másik autót, esetleg egy kisebb épületet. Az első reakció általában az, hogy kinevetjük ezeket a botcsinálta autóvezetőket, ám ha jobban belegondolunk, van valami egészen ijesztő ezekben a felvételekben: hiszen valószínűleg mindannyian rendelkeznek jogosítvánnyal, és akár szembe is jöhetnek velünk a forgalomban. De mi az oka annak, hogy sokaknak ilyen megoldhatatlan feladatot jelent az autóvezetés?

Szorongás a volán mögött
Sokan sokfélék vagyunk, mindenkinek máshol van a komfortzónája, és bármilyen hihetetlen, az autóvezetés nem mindenkinek a gyerekkori álma, akadnak olyanok, akik szükséges rosszként tekintenek rá, és alig várják, hogy túl legyenek rajta. Nem nehéz belátni, hogy amit szívesen csinál az ember, abban általában jobb teljesítményre képes, míg amihez úgy áll hozzá, mintha a fogát húznák, ott nagyobb az esélye annak, hogy hibázik. Aki szorongva ül be a volán mögé, azt minden egyes tolatás, sávváltás vagy előzés félelemmel tölt el, és sokszorosára nő a balesetek kialakulásának kockázata.

Traumatikus első élmények
A vezetés közbeni szorongásnak lehet szimplán az az oka, hogy valaki szorongóbb típus, többet problémázik a dolgokon, és hiába váltja fel a szorongást egy idő után a gyakorlással kialakuló rutin, egy váratlan helyzetben hajlamos pánikba esni és rossz döntéseket hozni. Sokszor azonban egészen konkrét okai vannak annak, ha valaki nem szívesen ül a volán mögé, mégpedig a tanulási folyamat során bekövetkezett rossz élmények. Akivel kiabált az oktatója (szerencsére ilyenből egyre kevesebb van), vagy aki hiába szerezte meg a jogosítványt, egy nagyobb gyakorlattal és tekintéllyel rendelkező illető rendre kioktatta és megszégyenítette az első időszakban, azzal előfordulhat, hogy sosem tud kilépni a tanulóvezető szerepéből.

Az autómentéssel végződő balesetek jelentős része emberi hibára, mulasztásra vagy rossz döntésekre vezethető vissza, ezért nagyon fontos, hogy mindig megfelelő fizikai és lelki állapotban üljünk a volán mögé. A Mentő Manó azt javasolja mindenkinek, aki fél a vezetéstől, hogy próbáljon visszatérni az alapokhoz, és vegyen néhány órát egy oktatótól, hátha így sikerül felülírnia a rossz beidegződéseket.