A közúti közlekedés a szemünk láttára alakul át. Egyre fejlettebb modellekkel állnak elő a gyártók, ami a sofőrök számára megkönnyíti a vezetést, az önvezető járművek pedig már ugrásra készen várják azoknak a jogszabályoknak a megszületését, amelyek lehetővé teszik bevezetésüket és elterjedésüket. A műszaki fejlesztéseknek és a szabályváltozásoknak hála a baleseti statisztikák évről évre javulnak, de még így is nagyon sokan halnak meg az utakon. A Mentő Manó összegyűjtötte a legfontosabb adatokat ezzel kapcsolatban.

Félóránként egy baleset
Az ORFK adatai szerint 2019-ben 16 627 olyan közúti baleset történt, amely személyi sérüléssel járt, vagyis naponta átlagosan 45 esetben szenvedett valaki sérülést közlekedési baleset következtében. A halálos balesetek száma szerencsére ennél jóval alacsonyabb, és a korábbi évekhez viszonyítva is csökkenő tendenciát mutat, ám így is 602 ember veszítette életét hazánkban a tavalyi évben az utakon, ami naponta majdnem két halálesetet jelent. A halálos balesetek mindössze 8%-a történik autópályán, vagyis a megengedett nagyobb sebesség ellenére még mindig ez az úttípus számít a legbiztonságosabbnak. A végzetes balesetek többsége, 55% -a a vidéki utakon fordul elő, míg 37%-uk történik a városokban. Az áldozatok mintegy egyötöde 25 év alatti fiatal vagy gyerek. A közúti balesetek inkább a férfiakat tizedelik, 4-ből 3 áldozat az erősebb nem képviselői közül kerül ki.

Mikor és hol a legveszélyesebb?
Az autómentők sosem pihenhetnek, hiszen baleset bárhol, bármikor előfordulhat, vannak azonban olyan időszakok, amikor a szokásosnál is nagyobb ennek a valószínűsége. A legtöbb baleset az otthontól 5 km-en belül következik be, aminek talán az lehet az oka, hogy egy hosszabb út megtétele után hazafelé, az ismerős környéken már lankad a figyelem. Az is szembeötlő, hogy a balesetek többsége novemberben történik. Ezt egyesek a kezdődő téli csapadék, mások az október végi óraátállítás számlájára írják. A hét legveszélyesebb napja a péntek, amit aligha kell magyarázni, hiszen ilyenkor már mindenkinek a hétvégén jár az esze. A kisebb balesetek túlnyomó többsége parkolókban történik, ezek szinte soha nem halálosak, ám 100%-ban a figyelmetlenség az okozójuk. Érdekesség, hogy a leggyakrabban az ezüst és a fehér színű autók baleseteznek, ám ez feltehetően annak köszönhető, hogy ezek a leggyakoribb autószínek.