Ami elromolhat, az el is romlik, mondja Murphy. Autós nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy aki autózik, azzal óhatatlanul előfordul, hogy egyszer lerobban. Akár a saját hibájából, akár egy másik autós figyelmetlensége miatt, akár műszaki okokból, de előbb-utóbb szinte mindenkivel megesik, hogy autómentésre van szüksége. Ha pedig mindent jól csinál, és még szerencséje is van, akkor is kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy másik bajba jutott autósnak akar segíteni. Nézzük, melyek azok az eszközök, amikre szükségünk lehet egy esetleges lerobbanás alkalmával!

Vontatókötél
Fontosságát aligha kell részletezni, arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy nyugodt körülmények között kipróbálják, hol kell rögzíteni elöl, illetve hátul. Nem túl kényelmes szituáció, ha szakadó esőben vagy éjszaka, egy kivilágítatlan útszakaszon kell először felhelyeznünk a vontatókötelet. A szereléshez kimondottan hasznos egy vastag kesztyű és egy zseblámpa is – ezek kényelmesen elférnek a kesztyűtartóban.

Elakadást jelző háromszög
Éppen elég kellemetlen, amikor az ember lerobban egy forgalmas útszakaszon, de ha nem vagyunk azonnal észnél, még súlyosbodhat is a helyzet, ha hátulról belénk fut valaki. Az elakadást jelző háromszög ezt hivatott megelőzni, ezért nélküle semmiképpen sem ajánlatos elindulni. Fontos, hogy kellő távolságra állítsuk fel a lerobbant járműtől, ami függ az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességtől. Autópályán ez a távolság legalább 200 méter, de országúton is minimum 100. Ha olyan balszerencsénk van, hogy kanyarban robbanunk le, akkor a háromszöget a kanyar bejárata elé kell felállítani. Tévhit, hogy a vészvillogóval kiválthatjuk az elakadást jelző háromszög használatát.

Láthatósági mellény
A láthatósági mellény a KRESZ szerint nem kötelező tartozéka az autónak, ha azonban arra kényszerülünk, hogy lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között – sötétben, havazásban vagy ködben – kiszálljunk a járműből, akkor gyalogosként muszáj láthatósági mellényt viselnünk, különben a rendőr megbírságolhat. Érdemes legalább 2-3 darabot tartani a csomagtartóban, gondolva az autóban helyet foglaló utasokra is.

Az autózás veszélyes üzem, ezért minden felelősen gondolkodó sofőrnek fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy balesetet szenved vagy lerobban valahol. A Mentő Manó csapata több mint 30 éves tapasztalattal várja a beérkező hívásokat az ország egész területén. Budapesten belül 30-45 perc, vidéken legkésőbb 60 perc alatt a helyszínen vagyunk!