Idén egyelőre kegyes hozzánk az időjárás, nem gyötörtek még bennünket hőhullámok, de az utóbbi évek tapasztalataiból kiindulva ez csak idő kérdése. Biztosra vehetjük, hogy ezen a nyáron is dőlnek majd meg melegrekordok, és lesznek napok, hetek, amikor legszívesebben ki sem mozdulnánk a hűtött lakásból. Ezt azonban nem mindenki teheti meg, vannak munkák, amelyeket a legnagyobb hőségben is el kell végezni, a nagy melegben pedig a balesetveszély is megnő. Manapság ugyan a legtöbb autóban már van klíma, ám az sem mindig egészséges megoldás, ráadásul így is akad pár százezer régebbi modell, amelyben nem lehet gombnyomásra hűvöset varázsolni. Nézzük, milyen praktikák állnak rendelkezésünkre, ha nem akarunk hőgutát kapni vezetés közben!

Szellőztetés
Indulás előtt érdemes néhány percre kinyitni az ajtókat, hogy az autó kiszellőzhessen. Ha kint hőség van, természetesen a kocsiban sem lesz kellemesen hűvös a levegő, de legalább elviselhetővé szelídül a hőmérséklet, mire beülünk, ráadásul a klímának sem az utastérbe szorult, felforrósodott levegővel kell megküzdenie, hanem csak a kinti hőséggel.

Húzzuk le az ablakot
Bár egyes statisztikák szerint a lehúzott ablakkal közlekedés akár 4-5%-kal is növelheti a fogyasztást, érdemes inkább így vezetni, nehogy felforrjon az agyvizünk. Nagy sebességnél azonban érdemes óvatosnak lenni és inkább csak résnyire leereszteni az ablakot, nehogy egy kósza repülő bogár az arcunkba csapódjon. Ilyenkor tud nagyon jól jönni az ablakra szerelhető légterelő, amivel megelőzhetőek az efféle balesetek.

Ventilátor
Klíma nem minden modellben van, ventilátor azonban igen. Állítsuk a leghidegebb fokozatra, a fúvókákat pedig irányítsuk az arcunkra, mert hőérzékelés szempontjából az testünk legérzékenyebb pontja. A klíma esetében ez nem ajánlatos, ugyanis könnyen arcüreggyulladáshoz vezethet, a ventilátor hűvösebb levegőjénél azonban nem kell ilyesmitől tartanunk.

Folyadék
Nagy melegben a kiszáradás a legnagyobb veszély, ami leselkedik ránk, ezért soha ne induljunk útnak megfelelő mennyiségű folyadék – leginkább víz – nélkül, és különösen ügyeljünk a velünk utazó gyerekekre, illetve háziállatokra, ők ugyanis nem mindig tudják jelezni, ha szomjasak.

Az autómentéssel végződő balesetek ellen természetesen az a legjobb védekezés, ha nem ülünk autóba hőség idején, ha viszont ez elkerülhetetlen, akkor tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, és vezessünk minél óvatosabban. A Mentő Manó csapata balesetmentes vezetést kíván mindenkinek!