A rendőrségi statisztikák szerint 2019-ben összesen 16 572 olyan közúti baleset történt, amelyben legalább egy ember megsérült. Ez átlagosan napi 46 balesetet jelent, vagyis óránként kettőt az év minden egyes napján. Szerencsére a halálesetek száma ennél jóval alacsonyabb, de még így is túl magas – a tavalyi esztendőben összesen 595-en vesztették életüket a magyar közutakon. Mit tehetünk, hogy kevesebb baleset történjen?

Ne száguldozzunk
Annak ellenére, hogy időnként fellángol a vita arról, hogy a gyorshajtók megbírságolása valójában nem a közlekedés biztonságosabbá tételét szolgálja, csupán a rendőrség bevételeit növeli, a statisztikák arról árulkodnak, hogy a balesetek jelentős részében szerepet játszik a nem megfelelően megválasztott sebesség. Nem kell hozzá atomtudósnak lenni, hogy belássuk, nagyobb sebességnél nehezebb megállni, nehezebb manőverezni, ütközésnél pedig nagyobb erőhatások érvényesülnek, és komolyabb károk keletkeznek mind a járművekben, mind a bennük ülő emberekben.

Ne nyomogassuk a mobilt
Nem véletlen, hogy Európa összes országában komoly bírságokat szabnak ki arra, aki vezetés közben a telefonját babrálja. Bármilyen rutinos sofőrök vagyunk, ha nem az utat figyeljük, és csak 1-2 másodperces késéssel vesszük észre az előttünk haladó vészfékezését vagy egy úttestre szaladó állatot, a baleset elkerülhetetlen.

Hallgassunk a józan ész szavára
Ha mindenki betartaná ezt a szabályt, sokkal kevesebb baleset történne, és az egész világon biztonságosabb lenne a közlekedés. A józan ész azt diktálja, hogy csak kifogástalan műszaki állapotú autóval induljunk el, kössük be a biztonsági övet, iskolák és játszóterek közelében vezessünk óvatosabban, tartsuk be a követési távolságot, alkalmazkodjunk az útviszonyokhoz – fogadjuk el, hogy esőben, hóban vagy éjszaka nem lehet ugyanolyan sebességgel közlekedni, mint napos, száraz időben –, és fogjuk két kézzel a kormányt. Logikusan hangzik, ugye?

Ha pedig bekövetkezik a legrosszabb…
A Mentő Manó munkatársai több mint három évtizedes tapasztalattal és 250 autómentő járművel várják a bejövő hívásokat. A főváros területén 30-45 percen belül, az ország összes többi pontján legfeljebb egy órán belül ott termünk és segítünk!