Bár idén valószínűleg kevesebben utaznak külföldre, a nyár akkor is a nyaralások időszaka, és minden bizonnyal sokan pakolják be a családot és a csomagokat az autóba, hogy néhány napra vagy hétre kiszakadjanak a megszokott környezetből. A hosszabb utak azonban mindig rejtenek magukban némi kockázatot, a fronthatások legalább olyan veszélyesek lehetnek, mint a fáradtság vagy az útra kiszaladó őzek, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra, mielőtt útnak indulnánk.

Állapotfelmérés
Mielőtt hosszú útra indulnánk, vigyük szakemberhez az autót, és nézessük át, hogy minden rendben van-e vele. Előfordulhatnak olyan problémák, amelyeknek még nincsenek vezetés közben jelentkező tünetei, egy szerelő azonban néhány perc alatt kiszúrja őket, és ezzel sokkal komolyabb bajt tud megelőzni. Ha erre valami miatt nincs lehetőség, a legtöbb potenciális problémát mi magunk is el tudjuk hárítani azzal, ha ellenőrizzük a folyadékok szintjét, a lámpák működését, a keréknyomást vagy éppen a pótkerék állapotát.

Az útvonal megtervezése
Minek az? Majd a GPS megmondja, merre menjek – felelik sokan rutinból, egy hosszabb út esetén azonban nem csak az a kérdés, hogy merre kell menni, hanem azt is be kell tervezni, hol fogunk megállni pihenni, enni, frissítőt magunkhoz venni. Például ha végig autópályán haladunk a tűző napon, akkor hiába van klíma az autóban, óhatatlanul is kitikkadunk néhány óra elteltével, ezért fontos, hogy legyen egy hely, ahol megpihenhetünk és feltöltődhetünk a következő szakasz előtt.

Maradjunk éberek
A figyelmetlenségnél nincs veszélyesebb a volán mögött, a balesetek túlnyomó többsége azért történik, mert a sofőr rosszul vagy későn reagál egy adott szituációra. A figyelmetlenségnek számos oka lehet az ittasságtól, a fáradtságon át a mobilhasználatig. Éppen ezért ajánlatos mindig pihenten, megfelelő fizikai és lelkiállapotban útnak indulni, a telefont pedig kikapcsolni vagy elsüllyeszteni egy táskába, nehogy vezetés közben leküzdhetetlen késztetést érezzünk arra, hogy fogadjunk egy bejövő hívást vagy megnyissunk egy halaszthatatlanul fontos üzenetet.

Ha pedig mégis megtörténik a baj
A Mentő Manó munkatársai 32 éves tapasztalattal és több, mint 250 autómentő járművel várják a bejövő hívásokat. Budapest területén 30-45 percen belül, az ország összes többi pontján legfeljebb 60 percen belül ott termünk és segítünk!