Egyre gyakrabban merül fel, hogy betiltják vagy korlátozzák a dohányzást vezetést közben, ám Magyarországon egyelőre nem hoztak ezzel kapcsolatos szabályokat. Az Európai Unió több országában már tilos rágyújtani, ha 12 éven aluli gyermek vagy terhes nő utazik az autóban, Olaszországban ezért akár 5000 eurós bírságot is kiszabhat a rendőr, ami igen komoly összeg (kb. 1,7 millió forint), ennyiért már jó állapotú használt autót is lehet kapni. Sokak szerint hazánkban is ideje lenne lépni ezzel kapcsolatban, ám mivel a statisztikák szerint a felnőtt lakosság közel egyharmada cigarettázik, ez borítékolhatóan nem lenne túl népszerű lépés, a kormányok pedig hagyományosan ódzkodnak a bevételt nem, pusztán népszerűtlenséget hozó döntésektől.

Miért nem jó ötlet vezetés közben cigarettázni?
Manapság talán már senkit nem kell arról győzködni, hogy a dohányzás egészségkárosító hatású. Egyértelműen bizonyított az összefüggés a dohányzás és a tüdő illetve a szív megbetegedései között, valamint a fogaknak sem tesz jót. Ám mivel a nikotin legális drognak számít, mindenki maga választhatja meg, hogy él-e vele vagy sem. Vezetés közben azonban az ember nem csak a saját testi épségére köteles figyelni, hanem az utasai és a közlekedés többi résztvevője biztonságára is, márpedig a baleseti statisztikák és a Mentő Manó tapasztalatai szerint sok esetben éppen a dohányzás okozta figyelmetlenség vezet autómentést igénylő balesethez.

Balesetek leggyakoribb okai
A közúti balesetek vagy műszaki hibából, vagy emberi mulasztásból szoktak bekövetkezni, utóbbi kategóriában pedig előkelő helyen szerepel a figyelmetlenség, mint kiváltó ok. Vezetés közben ideális esetben a sofőr a vezetésre koncentrál, a valóságban azonban ez nem mindig van így. Egy felmérés szerint a balesetekhez vezető figyelmetlenségek leggyakoribb okai a következők: telefonálás, hangos zene, térképolvasás, rádió babrálása, evés, ivás, veszekedés az utastársakkal vagy más autósokkal, cigarettázás. Miért a cigarettázás az egyik legveszélyesebb ezek közül?

A dohányzás hatásai
Amikor egy dohányos rá akar gyújtani, a nikotinelvonás következtében feszült és ingerlékeny lesz, ami meggondolatlan döntésekhez, nem megfelelő reakciókhoz vezethet. Általános tévhit, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, a valóságban ugyanis az első slukk után, amikor a nikotin eljut az agyba, a szervezet stressz-szintje megemelkedik. Ráadásul a leszívott füst irritálja a tüdőt, és sokszor köhögő rohamokat vált ki, ami szintén elvonhatja a figyelmet a vezetésről.

A Mentő Manó csapata füst- és balesetmentes közlekedést kíván minden olvasójának. Ha autószállításra vagy autómentésre van szükség, 0-24-ig állunk rendelkezésre!