Folyamatos bosszúságot okoz a parkolóhelyek vadászása, a túl keskeny utcák és az órákon át tartó araszolás a dugóban? A legtöbb sofőr mindennapi rémálmai ezek, különösképpen a fővárosban. Sajnos mindez nehezen orvosolható, mert amikor a mai szemmel nézve túl keskeny utcák megépültek, bizony teljesen elképzelhetetlen volt ez a rengeteg autó, ami most megtölti a nagyvárosokat. Akkoriban még alig volt olyan ember, akinek autója volt.

 

A KSH éves jelentése

A KSH minden évben nyilvánosságra hozza, hogy az előző évben hogyan alakult az országban forgalomban lévő autók mennyisége. Nem volt nagy a meglepetés idén sem, hiszen évek óta folyamatosan növekszik ez a szám, 2019-ben 3 812 013 autónál állt meg a számláló, nem csoda, hogy olyan sok közlekedési baleset történik, hogy az autómentők szinte folyamatosan dolgoznak országszerte. Azért is döbbenetes az adat, mert azt mutatja, hogy minden 2,6-ik magyar rendelkezik gépjárművel – beleértve a csecsemőket és a szépkorúakat is.

 

Elképesztő növekedés

Ha alaposabban megnézzük a statisztikát, láthatjuk, hogy egy év alatt 170 ezerrel nőtt a magyarországi autópark, ami 4,6%-os növekedésnek felel meg. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a fővárosból szinte már kicsordulnak a járművek, és minden reggel hosszú perceket (vagy még annál is többet!) kell dugóban töltenünk. Hiába idegőrlő, nincs mit tenni, ennyi autó egyszerűen már nem fér el kényelmesen a jelenlegi úthálózaton.

 

Nem jut mindenki újhoz

A közzétett adatokból az is jól látszik, hogy nem jut mindenkinek új autó, sőt, kifejezetten sok a használt, több éve forgalomban lévő autó. Ha az összes autó átlagéletkorát vesszük 14,4 év az eredmény. Jól látszik ebből, hogy az autó létszükséglet, egy átlagos család számára már-már elengedhetetlen, az új autó viszont már a luxus kategóriába esik.

 

A megoldás?

A kialakult helyzetet megoldani rendkívül nehéz, rendre bele is törik a bicskája a nagyvárosok polgármestereinek. Ki a dízelüzemű autók kitiltásától, ki a dugódíjtól vagy a kerékpározás támogatásától várja az eredményt. A legbiztosabb megoldásnak az tűnik, ha mindenki a saját maga utazási kultúráját igyekszik kicsit megreformálni. Ha van lehetőség az autó helyett más közlekedési módot választani, érdemes megfontolni, mivel indul útnak az ember.

 

Sajnos ahol ennyi autó van, ott rengeteg a közlekedési baleset is. Ilyenkor elkél az azonnali és profi segítség. A Mentő Manó áll rendelkezésükre a nap bármely órájában, ha autómentésre, darus mentésre, autószállításra vagy gépszállításra van szükség. Hívjon bizalommal, rohanunk segíteni!