Télen sok bosszúságot okoz a fagyos időjárás, ami nem kíméli az autósokat sem. Csúszós utak, téligumi felszereltetése, lefagyott autó, és még sok más bosszúság érheti ilyenkor azokat, akik autóval közlekednek. Szintén jelentős probléma a hőmérséklet csökkenésével, hogy a szélvédő belülről bepárásodik, és csak nagyon lassan múlik el a homályosság, így viszont a látási viszonyok romlanak, és nem biztonságos a közlekedés. Mit tehetünk a bepárásodott üveggel? Ennek a kérdésnek jár most utána a Mentő Manó. Tartson velünk, lesse el a hasznos praktikákat!

 

Mitől lesz párás az üveg?

A pára a levegőben lévő nedvesség kicsapódása. Sajnos meglehetősen szereti a hideg felületeket, és makacsul rájuk tud telepedni. Mivel az autó hosszasan áll kint a hidegben, az ablakok áthűlnek. Amint beülünk a kocsinkba, a lélegzetünktől és a bőrünk, ruhánk kipárolgásától megnövekszik a levegő páratartalma, túltelített lesz, és a nedvesség azonnal kiül az üveg felületekere. Ha nincsenek hasznos praktikák a tarsolyunkban, hosszú percek alatt tud csak eltűnni a pára, addig pedig kockázatos útnak indulni.

 

Nézzük, mit tehetünk ellene!

  • Ősszel, a csapadékos idő beköszöntével takarítsuk le alaposan belülről is az ablakot, lehetőleg teljesen tisztára, foltmentesre. Ehhez csak valamilyen alkoholos ablaktisztító folyadékra és néhány törlőkendőre lesz szükségünk.
  • Indulás előtt néhány perccel indítsuk be az autót. A fűtést érdemes a legkisebb fokozatra állítani, a belső keringetést átkapcsolni külsőre, a ventilátorokat pedig a legnagyobb fokozatba. Az ablakokat húzzuk teljesen le. Mindeközben kapcsoljuk be a hátsó szélvédő fűtését is.
  • Indulás után, amíg pára van, ne vegyük feljebb a fűtést!
  • A belső keringetést ne kapcsoljuk be, maradjunk a külsőnél.
  • Ha több utassal utazunk, könnyen előfordulhat, hogy a már bemelegedett autó is elkezd újra bepárásodni, ez esetben húzzuk le az ablakokat egy kis időre.

 

Ha biztosra akarunk menni:

  • Vásárolhatunk kifejezetten erre a célra gyártott páramentesítő sprayt, ebben az esetben azonban fontos tudni, hogy a pára megjelenése előtt kell használni. A már bepárásodott ablakra hiába fújjuk, annyit ér, mint halottnak a csók. Tehát felfújjuk a tiszta és száraz felületre, majd ha megszáradt, áttöröljük papírtörlővel, és kész is. Nem akadályozza meg teljes mértékben a párosodást, de egy sokkal átláthatóbb réteg keletkezik az üvegen, ami ráadásul gyorsabban eltűnik.
  • Érdemes beszerezni egy szarvasbőr törlőkendőt, lehet igazi, de akár szintetikus is, azzal könnyedén le tudjuk törölni a keletkezett párát.

 

Még ha minden pontot betartunk, a párásodást akkor sem tudjuk teljes mértékben elkerülni. Nagyon fontos, hogy csak akkor induljunk útnak, ha megfelelőek a látási viszonyok. Ha nem látjuk tisztán az utat és a tükröket, könnyen szenvedhetünk balesetet. Ha minden elővigyázatosság ellenére megtörténik a baj, és autómentésre szorul, keresse a Mentő Manót bizalommal. Mi a nap bármely szakaszában állunk rendezésére – autómentés, bikázás, darus mentés, belföldön és külföldön, a Menő Manóra mindig számíthat!