Kisütött a nap, a természet arra csábít, hogy nekieredjünk, fedezzük fel! Mindegy hogyan, hová, csak el a városból, irány a vadon! A kabriósok nem férnek a bőrükbe: dacolva az egyelőre még nem túl meleg levegővel lobogtatják a hajukat

Az autómentős meg aggódva figyeli, hogy a téli óvatosság után, hol van rá szükség; mert a sofőrök könnyelművé kezdenek válni, olyanok is a volán mögé ülnek, akik a fagyos hónapokban nem szoktak vezetni. De nem csak az alkalmi vezetők miatt van szükség több türelemre és figyelemre az utakon. A rutinos gépjárművezetőknek is több a dolga indulás előtt. Ahhoz, hogy az alattunk futó autó megfelelő állapotban legyen, hogy ne legyen szükség mentésre, gondoskodnunk kell a megfelelő karbantartásról. Íme egy kis iránymutató, mit kell ellenőriznünk a tavaszi szezon előtt – ezeket a szempontokat veszi sorra a Mentő Manó szakember gárdája is, amikor felkészítik mentőjárműveinket az évszakváltásra.

1. Itt az ideje a gumicserének! A szezonnak megfelelő és jól karbantartott autógumi nem csupán a jó útontartást biztosítja, hanem optimális működésével pénzt is megtakarít az autós számára. A gumik ellenőrzésekor ne feledkezzünk meg a pótkerékről sem!

2. Futóműbeállítás és fékellenőrzés. Két lényeges terület. Vegye komolyan!

3. Nézzük át a világító- és irányjelző berendezéseket, ellenőrizzük a fényszórót! Működik? Elég tiszta?

4. Folyadékok, olajok. Ellenőrizze a motorolaj szintjét, cserélje vagy töltse után a szélvédőmosót és a hűtőfolyadékot!

5. A legnagyobb kényelemért tisztíttassa meg a légszűrőt is!

6. Az alapos mosás pedig az egész autóra ráfér ilyenkor. Mossa le kívül, takarítsa ki belül; az alváz saras és sós maradhatott, ne sajnálja tőle a zuhanyt, de a motortér áttakarítását jobb szakemberre bízni!

Végül pedig fogadja meg az öreg autómentő néhány tanácsát, ha nem szeretne minket hívni. Legyen figyelmes! Tartsa észben, hogy mostanában kevésbé gyakorlottak is a partnerei lehetnek a közlekedésben! Tartsa be a követési távolságot – életet menthet. És végül: a tavasz nem csak száguldozva élvezhető. Sőt! Igazi arcát akkor mutatja meg, ha nem robogunk el mellette…