Az autózás veszélyes üzem, hiszen évente egy nagyváros lakosságának megfelelő mennyiségű ember hal meg az utakon világszerte. Általánosan elterjedt tévhit, hogy télen sokkal több a baleset a csúszós-jeges utak, a havazás és a hideg miatt, azzal azonban nem számolnak, hogy pont az imént felsorolt okokból kifolyólag a sofőrök nagy többsége óvatosabban is vezet. Az igazi problémát valójában a látszólag veszélytelen helyzetek és útszakaszok jelentik, amikor a vezetők figyelme lankad, és nem összpontosítanak eléggé. Mivel közeleg a nyár, az Autómentő Manó csapata összeszedte azokat az évszakra jellemző körülményeket és helyzeteket, amelyek a legtöbb bosszúságot illetve balesetet okozzák.

1. Hőség
Ha az autóban nincs klíma, a nagy meleg egy idő után megviseli az ember szervezetét, csökken a koncentrálóképessége, ingerlékenyebbé válik, és lassul a reakcióideje. Aligha kell magyarázni, hogy ezek a tényezők külön-külön is növelik egy baleset bekövetkezésének valószínűségét, hát még együtt. A hőség illetve az erős napsütés másik járulékos hatása az átforrósodott kormány, váltó vagy bőrülés. Érdemes az ebből fakadó kellemetlenségeket árnyékolókkal megelőzni.

2. Motorosok, biciklisek
Ahogy beköszönt a jó idő, megsokszorozódik a motorosok és a biciklisek száma az utakon, ami nem könnyíti meg a közlekedést autóval. Főleg utóbbiakra kell nagyon ügyelni, mert hiába írja elő a KRESZ a szabályok ismeretét a kerékpárosok számára is, a gyakorlatban sajnos sokan úgy mennek ki a forgalomba, hogy nincsenek tisztában azzal, mikor kinek van elsőbbsége.

3. Bogarak
Sokan hajlamosak egy legyintéssel elintézni ezt a kérdést – egészen addig, amíg be nem repül egy darázs a lehúzott ablakon. A darázscsípés akkor is fájdalmas, ha az ember nem allergiás rá, ha pedig az, akkor akár életveszélyes is lehet. Nem árt óvatosnak lenni, mert a kormány mögött ülve már az is végzetes következményekkel járhat, ha valaki csak néhány másodpercre elveszíti az uralmát a jármű fölött.

Az Autómentő Manó balesetmentes közlekedést kíván minden olvasójának. Ha baj van, ránk számíthat, ügyfélszolgálatunk a hét minden napján 0-24-ig várja a hívásokat!