Az autómentés komoly szakértelmet igénylő szakma, amelyhez néha olyan speciális eszközökre is szükség van, mint például a darus autó. A darus autó nem összetévesztendő az autódaruval, míg utóbbi valójában egy önjáró emelőgép, addig a darus autó hagyományos teherszállító gépjármű, amelyre emelőszerkezetet szereltek. Ez az emelőszerkezet többnyire hidraulikus gém, amely daruhorog, markoló vagy valamilyen egyéb teherfelvevő eszköz segítségével könnyíti meg a fel- és lerakodást.

Mint minden eszköznek, ennek a kialakulásához is kellett némi idő, az első automobilok idején még nem álltak rendelkezésre ilyen professzionális eszközök a bajbajutott járművek mentésére, noha az igény meglett volna rá. A daru nem új találmány, már a görögök és a rómaiak is használták időszámításunk elején, mai ismereteink szerint a polyspastos névre hallgató római daruval négy ember akár 6 tonnát (!) is meg tudott mozgatni, ám bizonyos épületek megléte arra utal, hogy léteztek ennél nagyobb teherbírású eszközök is a korban. Ezek a daruk azonban elsősorban csak teheremelésre voltak alkalmasak, és csak később, feltehetően a középkorban jelentek meg az első forgódaruk a nyugat-európai tengeri kikötőkben.
Az első mobil daruk a 19. században bukkantak fel, amikor sík felületű vasúti szerelvényekre, úgynevezett pőrekocsikra erősítettek darukat, így korlátozottan ugyan, de képesek voltak a helyváltoztatásra. A mai darus autók ősei, a teherautókra rögzített hidraulikus daruk 1947-ben jelentek meg a Svédországban alapított Hiab cég jóvoltából. A jelenleg ismert legnagyobb darus autó akár 1200 tonna (!) súlyt is képes megmozgatni.

Manapság az árurakodás, az autómentés és még számos tevékenység elképzelhetetlen darus autók nélkül, ezért természetesen az Autómentő Manó gépjárműparkjában is megtalálhatóak a legmodernebb darus járművek, amelyek segítségével akár árokba borult kamionokat vagy Balatonba süllyedt Hummereket is ki tudunk menteni. Ha baj van, hívja 0-24-ig elérhető telefonszámunkat, és munkatársaink azonnal a helyszínre sietnek!