A felvilágosító kampányok ellenére még mindig sokan gondolják azt, hogy a legtöbb baleset télen történik, amikor a havas-latyakos utakon egymásba csúsznak az autók. Vezetni azonban nem csak télen veszélyes, nyáron is nagyon észnél kell lennünk, ha el akarjuk kerülni a baleseteket. Statisztikák bizonyítják, hogy nyáron gyakoribbá válik a hirtelen fékezés, és még az egyébként nyugodt, szabálykövető autósok is hajlamosabbak a gyorshajtásra. Az Autómentő Manó csapata összegyűjtött néhány jótanácsot, amelyek betartásával elkerülhetőek a nyári balesetek.

1. Nyaralás vagy hosszabb út előtt hatványozottan fontos, hogy megfelelő fizikai állapotban üljünk a volán mögé. Kialvatlanul semmiképpen ne induljunk útnak, vagy számoljunk azzal, hogy több és hosszabb pihenőt iktatunk be. Figyeljük az időjárás-előrejelzéseket, és kalkuláljunk a közelgő hideg- illetve melegfrontokkal, különösen ha frontérzékenyek vagyunk.

2. Ellenőrizzük az autó műszaki állapotát, főleg ha több száz kilométeres útra indulunk. Rendkívül fontos a gumik állapotának és a guminyomásnak az ellenőrzése, nem megfelelő abroncsokkal ugyanis sokszorosára nőhet a fékút. Emelő, kerékkulcs és pumpa legyen mindig a csomagtartóban. Figyeljünk oda a motorolaj, a hűtőfolyadék illetve az ablakmosó folyadék pótlására – mindhárom kifogyása komoly kellemetlenségeket szülhet.

3. Indulás előtt ellenőrizzük a fényjelző berendezéseket. Apróságnak tűnhet, de egy elromlott indexlámpa sokszorosára növeli a baleset előfordulásának veszélyét.

4. Kánikulában fokozottan nehéz vezetni, ezért tegyünk meg mindent, hogy a hőség ne legyen hatással a koncentrációnkra. Töltsük fel a klímát, és legyen nálunk mindig árnyékoló, ha esetleg a napon kényszerülnénk parkolni, ne forrósodjon fel a kormány illetve a műszerfal.

5. Jogosítvány, forgalmi, érvényes műszaki és biztosítás nélkül még a sarokig se guruljunk el az autóval – a fontos dokumentumok legyenek egy helyen, és tekintsünk rájuk ugyanolyan nélkülözhetetlen eszközként az autózáshoz, mint a slusszkulcsra.

Az Autómentő Manó tapasztalatai szerint a nyári hőhullámok alatt megszaporodnak a balesetek, ezért minden olvasónknak és ügyfelünknek balesetmentes vezetést kívánunk!