Az autómentés egyik speciális válfaja a darus mentés, amikor darus autóval kell a bajba jutott jármű segítségére sietni, a hagyományos eszközök ugyanis nem elegendőek a probléma megoldásához. A darus mentés komoly szakértelmet és profi eszközöket igénylő feladat, a Mentő Manó szakemberei azonban minden helyzetre fel vannak készülve. Lássuk, mikor szokott darus mentésre sor kerülni!

Árkok és vermek
Minden autós rémálma, hogy elveszíti az uralmát a jármú felett, és leszalad az útról. Szerencsés esetben ezt meg lehet úszni egy nagyobb ijedtséggel, esetleg kisebb karcolásokkal, néha azonban ennél sokkal súlyosabb következményei vannak. A legnagyobb veszély akkor leselkedik ránk, ha az út mellett árok vagy szakadék húzódik, és az irányíthatatlanná vált jármű az aszfaltcsíkról letérve lezuhan. Ilyenkor csak a darus mentő lehet megoldás, hiszen máshogyan nem lehetséges egy legalább egy tonnát nyomó autó visszaemelése az út szintjére.

Nem futó futómű
Előfordulnak balesetek, amikor az autó futóműve sérül, így hiába viszonylag kisebb anyagi kár, a jármű képtelen saját lábán elhagyni az ütközés színhelyét. Ezekben az esetekben is elengedhetetlen a darus mentés, hiszen egy mozgásképtelen autót sem elvontatni, sem háton elcipelni nem lehet. Persze, egy autó nem csak baleset következtében válhat mozgásképtelenné. Egyesek szerint a legaljasabb cselekedetek közé tartozik a keréklopás, de sajnos még mindig előfordul. Amikor valaki arra megy ki az autójához, hogy kerekek helyett téglák tartják a föld felett, nem sok választása marad, mint jól kidühöngeni magát, majd hívni egy darus mentőt.

Kamionok és teherautók
Bizonyos súly felett a mentéshez mindenképpen szükség van darus autóra, mivel a 7 tonnát meghaladó tömegű járműveket máshogy nem lehet megmozdítani. Egy oldalára borult teherautó vagy egy árokba csúszott kamion mindig nagy kihívást jelent a mentést végző szakembereknek, de szerencsére a Mentő Manó gárdája bármilyen feladattal meg tud birkózni, ráadásul éjjel-nappal állunk a bajba jutott autósok rendelkezésére!