Örök vita, hogy a nők vagy a férfiak vezetnek-e jobban, és természetesen mindkét nem képviselői a saját igazukat védik. Egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen számtalan szempont szerint lehet vizsgálni a kérdést, de néhány statisztikát és tanulmányt segítségül hívva a Mentő Manó megpróbál mégis állást foglalni a témában.

Kik vezetnek biztonságosabban?
A férfiak egyik leggyakoribb vádja a női sofőrök felé, hogy indokolatlanul lassan és sokszor kiszámíthatatlanul vezetnek, ami baleseteket idéz elő. A nők ezzel szemben azt vetik a férfiak szemére, hogy agresszívak, türelmetlenek, és sokszor semmibe veszik a szabályokat. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan emelkedik a női autóvezetők száma, és a legutóbbi felmérések szerint a férfiak már csak 58-42 arányban vezetnek ebben a versenyben. Ehhez képest a férfiak háromszor-négyszer annyi balesetet okoznak, mint a nők, vagyis az összes közúti baleset háromnegyedéért ők a felelősek. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a nők biztonságosabban vezetnek, ám a dolog mégsem ennyire egyszerű.

Nem mindegy, ki mennyit vezet
Való igaz, hogy a legtöbb súlyos, autómentést igénylő incidensnél férfi ül a volán mögött, ám ez részben annak is köszönhető, hogy a hivatásos sofőrök között sokkal több a férfi, sőt, szinte alig találni női kamion- vagy teherautósofőrt, ezért a férfiak által megtett kilométer a sokszorosa annak, amennyit a női sofőrök vezetnek. Márpedig minél többet ül valaki a kormány mögött, annál nagyobb az esélye annak, hogy balesetet okoz vagy szenved el.

Kik parkolnak jobban?
A parkolás szintén egy olyan terület, ahol a közvélekedés szerint a nők rosszul teljesítenek. Egyesek szerint ennek evolúciós okai vannak, a nőknek ugyanis gyengébb a térlátása, nem véletlen, hogy az építészmérnökök vagy a repülésirányítók között is alig akad a gyengébbik nem képviselői közül. Annak megítélése azonban, hogy mi számít jó parkolásnak, nem egyértelmű. Ha a gyorsaság a fő szempont, akkor valóban a férfiak a nyertesek, ők ugyanis hamarabb eltalálják azt az ívet, amelynek mentén be tudnak parkolni egy autónyi helyre. Egy brit kutatás szerint azonban a nőknek ugyan átlagosan 5 másodperccel hosszabb ideig tart a parkolás, ám ők hajlandóak többször is előre-hátra tolatva korrigálni, ezért végeredményben pontosabban parkolnak a férfiaknál.