A KRESZ úgy fogalmaz, hogy „aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles…úgy közlekedni, hogy a személy-és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon”, vagyis a sofőr a kormány mögött étkezés egészen addig nem tilos, amíg az nem okoz balesetveszélyt. Igen ám, de hogyan lehet eldönteni, hogy pont az a falat hamburger vagy korty kávé terelte el a balesetező sofőr figyelmét, vagy egyébként is utolérte volna az előtte fékező járművet?

A német példa
Németországban a gyorshajtókat tetten érő képfelvételek vizsgálata során azt vették észre, hogy meglepően sok sofőr kezében van hamburger, pizza szelet, csokoládé vagy éppen jégkrém. Ennek következtében a gyorshajtást még azzal is tetézik, hogy csak fél kézzel fogják a kormányt, miközben esznek. A jelenség olyan aggasztó méreteket öltött, hogy a hatósági szakemberek javaslatára a vezetés közbeni étkezést önálló szabályszegéssé minősítették. A törvény értelmében 2019 áprilisától 15 eurós bírsággal sújtják azokat, akik vezetés közben esznek. Az összeg természetesen jelképes, önmagában viszonylag kevés az elrettentő ereje. Elsősorban azért vezették be, hogy tudatosítsák a sofőrökben: amit csinálnak, az veszélyes.

Inni szabad?
A német utakon a tiltás és a pénzbüntetés kizárólag a vezetés közben étkezőkre vonatkozik, az innivalót fogyasztókra nem. Pedig sokak szerint a forró kávé vagy a palackból kispriccelő kóla több balesetért felelős, mint az ennivalók. Ugyanakkor abszurd lenne megtiltani, hogy egy kitikkadt sofőr megihasson egy korty vizet menet közben anélkül, hogy meg kellene állnia. A megoldás, mint sok más esetben, itt is a felvilágosítás lenne, amely tudatosítja az emberekben, hogy az autó nem étkező, és aki vezet, akkor jár el felelősségteljesen, ha csak a legszükségesebbeket veszi magához. Egy korty víz vagy egy falat csoki belefér, de a kétfogásos ebédet lehetőleg ne a volán mögött fogyasszuk el, különben nem ússzuk meg a balesetet.

Az Autómentő Manó felelős döntéseket és balesetmentes vezetést kíván minden sofőrnek!