Sokak szerint kifejezetten veszélyes a jobboldali közlekedésbe beengedni jobbkormányos autókat, ezért szeretnék, ha hazánkban be lennének tiltva. Ezzel szemben mások látják számos előnyét, és bizony egyre többen vannak azok is, akik az Egyesült Királyságban éltek évekig, és hazatelepülésükkor szeretnék magukkal hozni az ottani autójukat. Magyarországon jelenleg nem korlátozza semmilyen szabályozás a jobbkormányos autók használatát, bármikor forgalomba helyezhetők az ilyen modellek is. A Mentő Manó ezen a héten ezt a kérdést járja körül, tartson velünk, ha Ön is kíváncsi rá, hogy melyek az előnyei és a hátrányai a jobbkormányos autóknak.

 

Alacsonyabb ár

Az egyik legnagyobb előnye annak, ha jobbkormányos autót vásárol az ember, hogy jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a balkormányos modellekhez. Nem kismértékű árcsökkenésre kell itt gondolni, hanem igen jelentősre. Főként a régebbi modellekre igaz ez, amelyek az Egyesült Királyságban már elértéktelenedtek, vagy kimentek a divatból – hazánkban egyértelműen fellendülőben van ezeknek az autóknak a behozatala. Az újfajta biznisz pedig hasít, hiszen sokaknak okoz gondot itthon az autóvásárlás, és gyakran pont azon a pár százezer forinton múlik, hogy valaki megengedheti magának vagy sem.

 

Akik a jobb oldali kormányhoz vannak szokva

Akik évekig éltek és vezettek Angliában, azok már megszokták, hogy jobbról ülnek be, és ballal váltanak, ezért számukra biztonságosabb lehet hazahozni az ottani autójukat, és szerencsére az ezzel járó ügyintézés sem mondható bonyolultnak.

 

Veszélyes

Hazánkban jobbkormányos autót vezetni kétség kívül nagyon stresszes és veszélyes. Még azoknak is, akik évek óta így vezetnek, hát még azoknak, akik sosem vezettek külföldön, csupán az ára miatt gondolkodnak a jobbkormányos változatban.

 

Kockázatos előzés

Jobbkormányos autó esetén előzésnél sokkal kockázatosabb „kilesni” az előttünk haladó autó mögül, hogy szabad-e a pálya. Ha pedig kamion megy előttünk, akkor szinte lehetetlen, hacsak nem ül valaki az anyósülésen, akinek megbízunk a szemmértékében. Sajnos nem csak az előzés okoz gondot, számos olyan helyzet elképzelhető a jobb oldali közlekedés során, amikor egy jobbkormányos autóval nagyobb a kockázat.

 

Drive-in éttermek

Végül pedig egy banális kis apróság, ami talán eszünkbe sem jutna. Ha a jobb oldalon van a kormány, akkor egyedül utazva bizony a hazai drive-in éttermekben csak úgy tudunk rendelni, ha kiszállunk, és az autót megkerülve fizetünk, illetve vesszük át ételünket.

 

Sajnos a legnagyobb körültekintés mellett is érheti az embert közúti baleset, amikor azonnal kell a segítség. Ha bajban van, darus mentésre, bikázásra, vontatásra, vagy bármilyen segítségre van szüksége, ránk számíthat! 0-24 órás szolgálattal állunk rendelkezésére!