Az autók sajnos nem válogatnak. Ha egy gépkocsi meghibásodik, szempontjai között nem szerepel sem az, hogy autópályán romlik-e el, sem az, hogy utasai között vannak-e gyerekek is. Csak leáll, füstöl, kopog, megpördül stb.

A baleset vagy műszaki hiba kezelése akkor is lélekjelenlétet igényel, ha kiskorú nem utazik az autóban. Az autómentést meg kell szervezni: telefonálni, adatot egyeztetni, megállapodni. Még indulás előtt mentse el a Mentőmanó telefonszámát, tájékozódjon az autómentés tarifáiról, tájékozódjon a szolgáltatásokról, hogy a vészhelyzetben ne az autómentő kereséssel teljenek az értékes percek!

Ha pedig kisgyerek is utazik autóban: már indulás előtt úgy készüljön fel, hogy baj esetén a legpraktikusabb megoldások álljanak a rendelkezésére! Nyáron elengedhetetlen, hogy az utastérben legyen kéznél elegendő ivóvíz, némi harapnivaló. Nem lehet tudni, hogy az autómentőnek mennyi idejébe kerül az ön és családja segítségére sietni, az elegendő folyadék életmentő lehet a forróságban. Mindenképpen legyen a kézipoggyászban naptej és fejfedő a gyerekeknek, jól jöhet a könnyű vászon nadrág és póló is. Egy mesekönyv vagy egy story kocka nem foglal sok helyet, de ha a vesztegelés idejét szeretnénk felgyorsítani, jó szolgálatot tehetnek.

Autópályán bekövetkező műszaki hiba esetén húzódjon a lehető leggyorsabban az út szélére, amennyire csak tud! Az autó valamennyi utasa hagyja el az autót! Vegyen magához mindent, amire gyermekének szüksége lehet (lásd előző bekezdés), majd menjenek a szalagkorláton kívülre, húzódjanak az úttól a lehető legmesszebb, ha van rá mód árnyékba, és üljenek a forgalommal szembe! Figyeljék a közlekedést, hogy azonnal reagálni tudjanak, ha rendkívüli dolog történik! Az autómentők sokat mesélhetnének arról, hogyan ütköztek a pályán közlekedők az út mentén vesztegelő autóknak… Gyermekeit figyelmeztesse, hogy fogadjanak szót, ez nem piknik, hanem valóban veszélyes helyzet! Értesítse az autópálya-felügyelőséget, hogy az kitáblázhassa a bajba jutott autót! Ha szükséges, akkor munkatársaik a legkisebbeket a közeli biztonságos benzinkúthoz vagy pihenőhöz szállítják.

Hívja az autómentőt, és adja meg pontosan a koordinátáit, az autó adatait! Indulunk önökért.