Bár az idei tél eddig kegyes volt az autósokhoz, ha hinni lehet az időjárás-előrejelzéseknek, meglesz a böjtje az enyhe januárnak, és számíthatunk még komolyabb fagyokra a tavaszi olvadás előtt. Az égiek jó néhányszor megviccelték már a Kárpát-medence lakóit az elmúlt években, ezért az sem kizárt, hogy akár ismét befagynak nagyobb tavaink és folyóink. Olyan összefüggő jégréteg ugyan ritkán alakul ki, amely megkísértené a vállalkozóbb szellemű sofőröket, de az ördög soha nem alszik, ezért érdemes sokadszor is felvésnünk autónk napellenzőjére: folyó vagy tó jegére nem hajtunk kocsival!

Szerencsére két Darwin-díjas autós néhány évvel ezelőtt örök tanulságot szolgáltatott az utókornak azzal, hogy egy-egy háromtonnás Hummerrel próbáltak emberkedni a Balaton jegén. Túl azon, hogy visszavonhatatlanul a négykerekű folklór részévé váltak, elrettentő példájukkal minden bizonnyal sokkal több embert tartanak vissza a jövőben attól, hogy hasonló ostobaságra vetemedjenek, mint egy biztonságos vezetést hirdető kampány. Az egyetlen veszély, hogy történetük esetleg feledésbe merül, és ismét akad valaki, aki a saját bőrén akarja megtapasztalni, lehet-e fakutyázni egy terepjáróval.

Aki nem emlékezne rá: 2012 telén egy Hummer H2 akart Balatonakarattyáról átruccanni Siófokra, de a mindössze 10-12 centiméteres jég beszakadt alatta. Ahogyan a segítségére siető másik Hummer alatt is. A két járműben összesen heten ültek. Az utasok mindannyian megmerítkeztek a jeges vízben, de mivel a baleset helyén csak 80-100 cm mély volt a Balaton, sérülés nélkül megúszták a kalandot. A két autóról ez valószínűleg már nem mondható el. Az autómentés ugyan sikeres volt, a pórul járt Hummereket kimentették a vízből, de félő, hogy az eredetileg háborús övezetekre tervezett terepjárók motorja jóvátehetetlen károkat szenvedett.

Úgy tartja a mondás, hogy okos ember más kárán tanul, a buta viszont a sajátján se. Legyen okos, ne hajtson jégre, és ne azzal akarjon bekerülni a hírekbe, hogy feladta a leckét az autómentőknek!