Néhány évvel ezelőtt egy statisztikai kutatás megmutatta, hogy a leállósávban tartózkodók túlélési esélye átlagosan 20 perc… Meghökkentő adat.

Pedig az autópályákon való közlekedés az autózás legbiztonságosabb és leggyorsabb módja, amennyiben betartjuk használatának, különösen a leállósáv használatának, szabályait. A nagy nyári utazások előtt érdemes tudatosítani, hogy melyek ezek az alapszabályok.

A leállósáv voltaképpen üzemi terület. Arra való, hogy a műszaki hibás autó itt megvárhassa az autómentőt, a rosszul lett sofőr pedig a mentőorvost. Csak figyelmeztető fényjelzést, megkülönböztető jelzést használó, üzemeltetést végző vagy mentő jármű haladhat és állhat meg a leállósávban. Nem arra való tehát, hogy itt leparkolva elővegyük a csomagtartóból a behűtött üdítőt, hogy kinyújtóztassuk fáradt tagjainkat, sőt, arra sem, hogy torlódás esetén előzésre használjuk…

A balesetek leggyakoribb okai a nem megfelelően megválasztott követési távolság, a szilárd tárggyal való ütközés, felborulás, megcsúszás, megpördülés stb. Gond lehet az is, ha nincs ugyan baleset, a jármű az úton maradt, de valamilyen műszaki hiba miatt képtelen a forgalomban maradni. Bármi legyen is a probléma, hívjon autómentőt! Soha ne kezdje a leállósávban szerelni az autót! Ne kockáztassa a saját és mások épségét! Az autómentő a megfelelő jelzések használatával biztonságosan érkezik a leállósávban – ez a dolga.

Műszaki hibás autóval próbáljon eljutni az első pályakijáratig, ha nem megy, segélykérő telefonig, ha sehová nem mozdul a jármű, húzódjon a leállósáv jobb oldalára, tekerje ki a kormányt jobbra, húzza be a kéziféket, kapcsolja be a vészvillogót! Még az autóban vegye fel a láthatósági mellényt, és már abban, az autó jobb oldalán hagyja el a gépjárművet! Miután elhelyezte az elakadásjelzőt, menjen a szalagkorlát mögé, ha nincs egyedül, különösen figyeljen a gyerekekre, állatokra! Mielőtt az autómentőt hívja, meg kell tudnia a pontos tartózkodási helyét, és a megfelelő paraméterekkel kérnie a segítséget. Az autómentőn kívül hívja az útszakasz fenntartóját is, hogy azok minél hamarabb biztosíthassák a helyszínt!