Az éjszaka veszélyei

Az éjszakai sötétség ősi, elemi erejű félelmet vált ki az emberből, ezért törekszünk az idők kezdete óta arra, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekezzünk elűzni a feketeséget, és nappali világosságot varázsoljunk a helyére. Az emberré válás útján fontos lépés volt a tűzgyújtás képességének elsajátítása, miként az ipari forradalomnak és a technika fejlődésének is hatalmas lökést adott, hogy a világítás elterjedésével a gyáraknak, üzemeknek éjszaka sem kellett bezárniuk.

Modern életünk a 21. századra eljutott arra a szintre, hogy gyakorlatilag bármilyen tevékenységet űzhetünk bármilyen napszakban, az ezt lehetővé tévő technika ma már az átlagembereknek is rendelkezésére áll. Évezredes evolúciós beidegződéseket azonban nem lehet néhány nemzedék alatt felülírni: a sötéttől ugyanúgy ösztönösen félünk, mint barlanglakó őseink. Felmérések bizonyítják, hogy ez emberek több mint 80 százaléka tart az éjszakai vezetéstől, és komoly stresszt okoz számukra, ha sötétben kell autóba ülniük.
Ebben persze nincsen semmi meglepő. Hiszen a látási viszonyok drasztikus megváltozása valóban veszélyesebbé teszi az autóvezetést, nem véletlen, hogy a súlyos közúti balesetek nagyobbik része is éjszaka történik, az autómentőknek és a helyszínelőknek ilyenkor van a legtöbb dolguk.
De ha már feltétlenül muszáj sötétedés után autóba ülnünk, néhány apróságot megtehetünk, hogy csökkentsük a bennünk munkáló stresszt, és elkerüljük a ránk leselkedő veszélyeket.
– Ügyeljünk rá, hogy az ablakok és a tükrök mindig tiszták, páramentesek legyenek.
– Fáradtan semmiképpen ne vezessünk, ha pedig nagyobb útra indulunk, kétóránként tartsunk pihenőt.
– Ellenőrizzük az autó lámpáit, és gondoskodjunk tartalék izzókról. Nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is, ha az éjszaka közepén maradunk világítás nélkül.
– Lakott területen kívül, ha nem jön szembe másik autós, kapcsoljuk be a távolsági fényszórót, így jobban beláthatjuk az előttünk elterülő útszakaszt.
– Rendszeresen ellenőrizzük látásunkat illetve szemüvegünket.
Ha mindezeket betartjuk, és persze óvatosan vezetünk, talán az autómentőknek is kevesebb dolga lesz az éjszakai utakon.

2018-02-20T11:26:12+00:00