A gépjármű olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt – olvashatjuk a KRESZ vonatkozó paragrafusában, ám a saját motorral rendelkező járművek között mégis akad négy kivétel, amelyek nem minősülnek gépjárműnek, ennek megfelelően más szabályok érvényesek rájuk.

A négyes listán valamelyest kakukktojás a villamos, hiszen akkor sem tudna autópályán közlekedni, ha akarna. Bár a közúti közlekedés íratlan szabályai közül az egyik legfontosabb, hogy „a villamosnak mindig igaza van”, szerencsére ez csak ott érvényesül, ahol lefektették számára a síneket.
A segédmotor hiába hasonlít egy „igazi” motorra, maximált hengerűrtartalma és sebessége miatt csak korlátozott jogosítványokkal rendelkezik, így például gyorsforgalmi utakra (autópályára és autóútra) ugyanúgy nem hajthat fel, mint egy kerékpár.
A mezőgazdasági vontatók, más néven traktorok szintén külön elbírálás alá esnek. Traktorok persze sokféle méretben léteznek, egészen kicsi járművektől kezdve a hatalmas monstrumokig mindenfélével lehet találkozni, személygépkocsiban ülve azonban ritkán örül az ember, ha egy mezőgazdasági vontató blokkolja előtte a forgalmat. Mivel nem minősülnek gépjárműnek, sok úton ezekkel sem szabad közlekedni, így problémát okozhat eljuttatni őket egyik helyről a másikra. Az Autómentő Manó ebben is tud segíteni, szolgáltatásai között megtalálható a gépszállítás is, ami nemcsak traktorokra, hanem a nem gépjárművek negyedik kategóriájára is vonatkozik.
Ebbe a negyedik kategóriába tartoznak az úgynevezett lassú járművek, amelyek saját motorjuk ellenére sem képesek 25 km/h-nál nagyobb sebességet elérni, és a közúti közlekedés legtöbb formájában csak komoly szigorításokkal vehetnek részt. Ha nagyméretű, szokatlan kiterjedésű munkagépekről van szó, akkor csak külön útvonalengedély birtokában és meghatározott időszakokban hajthatnak fel bizonyos útszakaszokra, így itt is érdemes megfontolni, hogy inkább szakemberekre bízzuk a szállítást.

Mivel a túl széles mezőgazdasági járművek könnyen átlóghatnak a szemközti sávba, a balesetek kockázata is megnő, főként a jókora sebességkülönbség miatt, ezért felesleges veszélyeztetés helyett válasszuk inkább az Autómentő Manó profi csapatának segítségét.